Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ľudia v Krupine blokovali cestu o hodinu dlhšie než septembri

Na archívnej snímke obyvatelia mesta počas blokády cesty 1/66 v Krupine 14. septembra 2017. Protestom upozorňovali na už neúnosnú situáciu v doprave, keď stredom mesta prechádza na frekventovanom ťahu, ktorý spája Maďarsko s Poľskom denne okolo 20.000 áut. Foto: FOTO TASR - Jozef Poliak

V prípade, že aj naďalej sa nezačne v tejto veci konať, protest zopakujú o mesiac, pričom sa pridajú aj obyvatelia viacerých obcí na trase od Zvolena po Šahy.

Krupina 19. októbra (TASR) - Dve hodiny blokovali občania vo štvrtok frekventovanú cestu I/66 v Krupine. Protestom opätovne upozorňovali na už neúnosnú situáciu v doprave, keď stredom mesta prechádza denne okolo 20.000 áut. Oproti prvému septembrovému protestu tak zvýšili nemožnosť prechádzať automobilovej doprave po tomto úseku o jednu hodinu.

Ako pre TASR uviedla iniciátorka nezávislej občianskej iniciatívy Zdravá Krupina Erika Bartošová, blokácia sa koná preto, že kompetentní doteraz nedali záväzné stanovisko k problému aj s reálnym riešením tejto situácie.

Podľa nej obyvatelia centrálnej časti mesta žijú v prostredí s enormnou záťažou dopravy, vo vysokej koncentrácii výfukových plynov a v nebezpečí vlastného života už roky, pričom počet áut neustále stúpa. "V poslednom období sa tu stalo aj niekoľko smrteľných dopravných nehôd. Navyše, ohrozené sú aj naše deti, keďže jedna zo základných škôl stojí v tesnom susedstve cesty," uviedla. "My chceme, aby vláda už konečne našla na rýchlostnú komunikáciu R3 peniaze a ako prvý začala stavať obchvat Krupiny," zdôraznila a pripomenula, že občania Krupiny požadujú v historickej časti mesta aj dôležitý priechod pre chodcov so signalizáciou.

V prípade, že aj naďalej sa nezačne v tejto veci konať, protest zopakujú o mesiac, pričom sa pridajú aj obyvatelia viacerých obcí na trase od Zvolena po Šahy.

Iniciátori blokády spustili pred mesiacom priamo na krupinskom námestí aj petíciu za výstavbu R3 a za dočasné riešenie alarmujúcej situácie na ceste I/66 v Krupine. Do dnešného dňa majú vyzbieraných viac ako 4000 podpisov.