Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Akademický Prešov predstaví dramatické umenie vysokoškolákov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Samotná súťaž amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska - 52. ročník Akademického Prešova sa začne v pondelok 23. apríla a potrvá štyri dni.

Prešov 19. apríla (TASR) – Na Prešovskej univerzite v Prešove prezentovali vo štvrtok svoju tvorbu prozaička Vanda Rozenbergová a poetka Eva Tomkuliaková v rámci Prológu Akademického Prešova (AP). Predznamenali tým programovú líniu Univerzity literatúry, ktorá je súčasťou AP.

Samotná súťaž amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska - 52. ročník Akademického Prešova sa začne v pondelok 23. apríla a potrvá štyri dni. Na viacerých divadelných scénach aj v netradičných priestoroch predstavia súťažné študentské divadlá z celého Slovenska svoju tvorbu. AP dáva priestor aj nesúťažným inscenáciám profesionálnych a poloprofesionálnych súborov. V aktuálnom ročníku sa súťaží v kategóriách študentské divadlo, vlastná literárna tvorba, umelecký preklad a krátkometrážny film. Súčasťou programu Akademického Prešova sú tiež workshopy, zamerané budú na tvorivé písanie a prezentáciu divadelných diel kreovaných na festivale. Trenažér redaktora divadelného časopisu kod predstaví prácu na divadelnom periodiku, ponúkne stručnú prípravu jedného čísla plného recenzií, reflexií, reportáží, rozhovorov a ďalších článkov o divadle.

Riaditeľom festivalu je Karol Horák, ktorý je spolu s Mironom Pukanom zodpovedným za súťažnú kategóriu študentských divadiel. V prvý deň Akademického Prešova prehliadku otvorí Študentské divadlo Prešovskej univerzity hrou Od kráľovstva ducha ku kráľovstvu človeka alebo Lux mentium, čiže Svetlo myslenia. K 350. výročiu vzdelávacej inštitúcie - Prešovského kolégia ju napísal Karol Horák.

Oficiálne otvorenie festivalu divadla je naplánované na pondelok (23.4.) na 17. h, kedy na Veľkej scéne Divadla Alexandra Duchnoviča vystúpi Slovenské komorné divadlo Martin s Gogoľovou komédiou Hráči. Na rovnakých doskách sa neskôr predstaví Slovenské divadlo v Londýne, Juliana Sersenová pre nich napísala hru Mami, čo si chcela? Je to príbeh o našich babičkách, ktoré cestujú opatrovať svoje vnúčatá do Veľkej Británie, kde pracujú ich deti.

V priebehu budúceho týždňa sa budú prezentovať viaceré súbory, napríklad ako Študentské divadlo Prešovskej univerzity, Akčná skupina KSJaL Katolíckej univerzity v Ružomberku, Divadlo P. A. T., ŠD Transparent pri FF UK v Bratislave. V nesúťažnej časti sa predstavia viaceré súbory zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Českej republiky.

Akademický Prešov dáva priestor aj pre organizovanie odborných seminárov, workshopov, literárni vedci a teatrológovia budú hovoriť o hre, tvorivosti a improvizácii. Organizátori nezabudli ani na nočné Výpredaje a Improligy, na ktorých dostanú priestor zaujímavé zoskupenia umelcov. V programe Dramafest vystúpia súbory s dramatizáciou v cudzích jazykoch. Hodnotiť sa budú aj ďalšie súťažné kategórie.

Vo štvrtok 26. apríla organizátori vyhlásia výsledky 52. ročníka Akademického Prešova a víťazom odovzdajú ceny. Podrobný program je zverejnený na http://ff.unipo.sk/ap/ a na Facebooku https://www.facebook.com/AkademickyPresov/.