Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Po stopách Martina Rázusa sa cyklisti vydajú už po 15. raz

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Oliver Ondráš

Celá trasa maratónu má dĺžku 182 kilometrov, účastníci si však môžu vybrať aj kratšie trasy.

Liptovský Mikuláš 25. júla (TASR) - Už 15. ročník cykloturistického maratónu Po stopách Martina Rázusa sa uskutoční v sobotu (6.8.) na tradičnej trase cez Čertovicu, Brezno, Banskú Bystricu a Donovaly, so štartom i cieľom v jeho rodnom Liptovskom Mikuláši.

"Záujem o cykloturistický maratón stále rastie. Každý rok víta nových aj mladších účastníkov, čo je dobrým prísľubom do budúcnosti. Vlani sa dokonca zapojili dvaja cyklisti z Českej republiky a jeden z Holandska. Maratón spája zdravého ducha v zdravom tele s načúvaním odkazu Martina Rázusa," povedal pre TASR predseda Spolku Martina Rázusa Ján Juráš.

Celá trasa maratónu má dĺžku 182 kilometrov (km), účastníci si však môžu vybrať aj kratšie trasy - Liptovský Mikuláš - Brezno (54 km), Liptovský Mikuláš - Banská Bystrica (100 km), Brezno - Banská Bystrica (45 km) alebo Brezno - Liptovský Mikuláš (136 km). Počas celého dňa môžu menej zdatní cyklisti využiť na prekonanie extrémnych častí cykloturistického maratónu zberný autobus.

Začiatok podujatia je o 8.45 h pri rodnom dome Martina Rázusa v Liptovskom Mikuláši - Vrbici. "Prvá zastávka je naplánovaná v Brezne pri pomníku Martina Rázusa približne na 11.00 h, kde účastníci položia vence. O 13.25 h dajú kyticu na hrob Martina Rázusa v Banskej Bystrici. V cieli by mali byť o 18.30 h," vymenoval Juráš.

Občianske združenie Spolok Martina Rázusa sa hlási k odkazu významného slovenského spisovateľa, dramatika, básnika, publicistu, evanjelického kňaza a politika - rodáka z Vrbice, dnes súčasti Liptovského Mikuláša. Cieľom spolku je propagovať stále aktuálne dedičstvo duchovnej, umeleckej i politickej práce Martina Rázusa.