Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Letecké dni na Sliači predstavia aj kráľa dopravných lietadiel

Airbus A380 Foto: TASR/AP

Lietadlo má dve poschodia, štyri motory a patrí medzi najväčšie osobné dopravné lietadlá na svete.

Sliač 16. júla (TASR) - Návštevníci Medzinárodných leteckých dní (MLD) SIAF 2017, ktoré sa uskutočnia v dňoch 26. a 27. augusta na leteckej základni Sliač, sa môžu tešiť na ďalšieho zaujímavého účastníka. V dynamickej ukážke sa predvedie nad hlavami fanúšikov kráľ medzi dopravnými lietadlami - Airbus A380.

Lietadlo má dve poschodia, štyri motory a patrí medzi najväčšie osobné dopravné lietadlá na svete. „Airbus A380 lieta len na svetoznáme letecké šou a my máme obrovské šťastie, že priletí aj na tú našu. Na základe komunikácie s posádkou priletí lietadlo na dynamickú ukážku a predvedie v sliačskych oblakoch niekoľko manévrov. Pre mňa ako organizátora aj táto účasť potvrdzuje kvalitu Medzinárodných leteckých dní. Máme sa teda na čo tešiť,“ hovorí Hubert Štoksa, riaditeľ MLD SIAF a zároveň riaditeľ organizátorskej Slovenskej leteckej agentúry.

Spoločnosť Airbus vyslala na tohoročný SIAF to najlepšie, čo má aj preto, aby vyjadrila podporu novému členovi rodiny Leteckého útvaru – Airbusu 319 ACJ. Flotila lietadiel rezortu vnútra už prevádzkuje dva stroje tohto typu. S významnou modernizáciou leteckej techniky sa začalo ešte vlani a za krátky čas dokázal kompletne vymeniť a zmodernizovať lietadlový park.

„Návštevníci budú môcť symbolicky zamávať vedúcemu lietadlu prehliadkovej formácie letky Tu - 154, ktoré v službách vlády končí. Jeho posledná cesta po prelete nad letiskom Sliač povedie po skončení leteckých dní do leteckého múzea v Košiciach. Na SIAF sa predstavia oba Airbusy 319, ktoré vystriedali lietadlá Tupolev Tu-154, po ich dlhoročnej službe na dlhých a stredne dlhých tratiach. Diváci budú môcť vidieť aj obe lietadlá Fokker 100, ktoré už nahradili stroje typu JAK-40,“ dopĺňa riaditeľ Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR Dalimír Pišťanský.

„Medzinárodné letecké dni, aké ponúkame tento rok, tu ešte neboli a dovolím si tvrdiť, že ani dlho nebudú. Vďaka potvrdenej účasti zahraničných akrobatických skupín a vynikajúcich lietadiel, sa môže SIAF rovnať najväčším leteckým dňom vo svete," hovorí Štoksa. Návštevníci sa môžu tešiť napríklad na leteckú prehliadku bombardérov B-52 a B1, sedemčlennú formáciu Al Fursan (rytieri) zo Spojených arabských emirátov, vrtuľníky UH-60 M Black Hawk, či stroj Messerschmitt Me 262 a mnoho ďalších.

Predvečer MLD SIAF bude patriť aj tento rok odovzdávaniu prestížnych ocenení. Zlaté krídla – Národná cena letectva Slovenskej republiky zviditeľňuje a oceňuje osobnosti, projekty, inštitúcie, spoločnosti a iné subjekty za ich prínos v rôznych oblastiach slovenského letectva.

Organizátorom MLD SIAF 2017 je Slovenská letecká agentúra, hlavný programový partner je Ministerstvo obrany SR.