Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Ľubeľa má potenciál a jasnú víziu do budúcnosti, hovorí starosta

Ľubeľa je obec na Slovensku, v okrese Liptovský Mikuláš v Žilinskom kraji. Obec sa nachádza v južnej časti Liptovskej kotliny na úpätí Nízkych Tatier. Najstaršia písomná správa o už existujúcej dedine pochádza z roku 1278. Na snímke výhľad na obec Ľubeľa 4. októbra 2019. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Poďte sa s nami pozrieť do obce Ľubeľa v okrese Liptovský Mikuláš.

Ľubeľa 5. októbra (TASR) – Moderná, pomerne rýchlo rozvíjajúca sa obec s potenciálom, víziou a srdečnými obyvateľmi. Tak charakterizoval obec Ľubeľa v okrese Liptovský Mikuláš jej starosta Erik Gemzický. Za posledné obdobie sa tu podarilo zrealizovať viaceré významné projekty a plány do budúcnosti sú nemenej ambiciózne - vybudovať ďalšie obecné nájomné bytové domy, nové detské ihrisko, pešiu zónu či sad novonarodených detí.



Najstaršia písomná správa o už existujúcej dedine Ľubeľa pochádza z roku 1278. Nachádza sa v južnej časti Liptovskej kotliny na úpätí Nízkych Tatier. Obec má pestrú históriu. Poznačili ju najmä boje druhej svetovej vojny, miestni obyvatelia boli aktívne zapojení v Slovenskom národnom povstaní. Dnes sa podľa starostu obci mimoriadne darí. Tento rok prekročili hranicu 1200 obyvateľov, mnohí sa prisťahovali. S prílivom ľudí do obce podľa starostu súvisí aj nutný rozvoj bývania. "Chceme plniť program a víziu rozvoja, ktorú sme obyvateľom predostreli pred komunálnymi voľbami. Ešte tento rok odovzdáme do užívania 13 nových obecných nájomných bytov. V ďalšom období plánujeme postaviť ďalšie dva obecné nájomné bytové domy. Tým by vzniklo 39 nových nájomných bytov, čo by znamenalo ďalších nových obyvateľov," načrtol pre TASR.

Ľubeľa je obec na Slovensku, v okrese Liptovský Mikuláš v Žilinskom kraji. Obec sa nachádza v južnej časti Liptovskej kotliny na úpätí Nízkych Tatier. Najstaršia písomná správa o už existujúcej dedine pochádza z roku 1278. Na snímke ochotníci z Ľubele. Piaty sprava je starosta obce Erik Gemzický.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Odkedy v Ľubeli vybudovali kamerový systém, značne klesla kriminalita. Na budúci rok pripravujú tretiu etapu inštalácie kamier, na ktorú obec dostala dotáciu z ministerstva vnútra. Vo výhľade na rok 2020 je podľa starostu tiež výstavba pešej zóny. "Chceli by sme skrášliť prechod, ktorý obyvatelia využívajú od športového areálu smerom k miestnemu cintorínu," ozrejmil Gemzický s tým, že financie získajú z dotácie cez Miestnu akčnú skupinu Stredný Liptov. Okrem toho zvažujú aj zriadenie tzv. sadu novonarodených detí, kde by každý nový malý obyvateľ mal svoj vlastný strom.



V porovnaní s niektorými ďalšími obcami Liptova má Ľubeľa len zanedbateľný príjem daní v súvislosti s turizmom. Odkázaní sú preto na získavanie finančných dotácií. Samospráva je však úspešná aj v čerpaní fondov Európskej únie. V súčasnosti zásluhou príspevku z eurofondov rekonštruujú tamojší kultúrny dom.

Podľa starostu je v blízkom období nutné riešiť niektoré nedostatky, napríklad bezpečnosť obyvateľov z hľadiska narastajúcej cestnej premávky. V zimných mesiacoch vedenie obce čaká príprava dopravno-bezpečnostného projektu miestnych komunikácií a tiež návrh plošných opráv ciest v obci. "Každá rodina má dve, niekedy aj tri autá. Premávka v našej obci je pomerne vysoká. S tým súvisí bezpečnosť v okolí základnej školy či ďalších verejných priestorov, kde sa pohybujú ľudia. Chceme, aby sa nielen obyvatelia, ale aj návštevníci u nás cítili bezpečne a dobre," zdôraznil.

Cieľ do budúcna je podľa Gemzického jednoznačný - pokračovať v rozvoji obce. "Chýbajú nám napríklad jednoduché pozemkové úpravy, zásluhou ktorých by sme dokázali urobiť nový stavebný obvod. Víziou je aj vybudovanie kanalizácie. Existuje projekt odkanalizovania obcí Ľubeľa - Liptovské Kľačany. Stále sme však len v administratívnej fáze, vybavujeme súhlasy majiteľov dotknutých parciel. Je to veľký projekt, ktorý kompletne odkanalizuje dve obce stredného Liptova. Financie naň rovnako plánujeme žiadať z eurofondov," uzavrel starosta.


Ľubeľa je obec na Slovensku, v okrese Liptovský Mikuláš v Žilinskom kraji. Obec sa nachádza v južnej časti Liptovskej kotliny na úpätí Nízkych Tatier. Najstaršia písomná správa o už existujúcej dedine pochádza z roku 1278. Na snímke budova základnej školy v obci Ľubeľa.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Ochotníci v obci fungujú už takmer storočie, majú aj vlastný festival




Už takmer storočie sa v liptovskej obci Ľubeľa stretávajú celé generácie ochotníckych divadelníkov. Svojim nadšením a šikovnosťou si vyslúžili viaceré ocenenia. V repertoári divadelného súboru sú najmä komédie. Ako hovorí režisérka súboru Janka Mlynarčíková, cieľom je divákov zabaviť, trápenia majú v živote dosť.

"Prvá divadelná hra bola nahraná v rokoch 1922 až 1923. Podľa historických dokumentov ju režíroval miestny pán učiteľ. Odvtedy sa divadelné predstavenie hrá prakticky bez prestávok - každý rok na Prvý sviatok vianočný. Snažíme sa, aby to bolo vždy niečo nové," uviedla pre TASR režisérka.

Divadelný súbor má momentálne 16 členov. S nacvičovaním predstavenia zvyknú začať vždy v októbri. "Veľkú úlohu má pani Lucia Gemzická, ktorá celé leto hľadá divadelnú hru vhodnú pre našich členov. Tento rok budeme hrať Plné vrecká peňazí od Jána Soloviča, čiže opäť komédiu," vysvetlila Mlynarčíková.

I keď ochotnícke divadlo z Ľubele poznajú aj v Prahe, najväčšou výzvou je pre nich celoslovenský festival v Budmericiach. V roku 2018 tu získali prvé miesto za divadelnú hru a rovnako prvé miesto za mužskú hereckú rolu. Tento rok zas získali prvé miesto za réžiu.

Okrem množstva ocenení a desiatok vystúpení rozvíjajú lásku k divadlu aj prostredníctvom špeciálneho divadelného festivalu ĽubeľaFest, ktorý si tento rok zapísal už svoj 11. ročník. Podujatie je prehliadkou rôznych žánrov divadla, prichádzajú naň ochotníci z celého Slovenska. Tento rok sa divákom predstavili divadelníci z Liptovských Kľačian, Vlách, Partizánskej Ľupče, Dovalova, Hriňovej či Krupiny. Festival navyše patril aj detskému divákovi, pre ktorého organizátori pripravili workshopy. Ďalší ročník podujatia sa uskutoční už v zrekonštruovaných priestoroch tamojšieho kultúrneho domu.

Podľa režisérky je fungovanie divadelného súboru postavené najmä na ľuďoch. "Sme veľmi dobrá partia. O všetkom spolu hovoríme otvorene. Nie je to tak, že by som mala hlavné slovo iba ja, každý môže bez obáv povedať svoj názor. Divadelný súbor je otvorený, spolupracujeme. A o tom to je," dodala Mlynarčíková.

Ľubeľa je obec na Slovensku, v okrese Liptovský Mikuláš v Žilinskom kraji. Obec sa nachádza v južnej časti Liptovskej kotliny na úpätí Nízkych Tatier. Najstaršia písomná správa o už existujúcej dedine pochádza z roku 1278. Na snímke budova lekárne.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Mladí sa budú viac angažovať vo veciach verejných, pomôže k tomu projekt



Mladá generácia Ľubeľčanov sa bude intenzívnejšie zapájať do života v obci a podieľať sa na veciach verejných. Pomôcť k tomu má projekt občianskej spokojnosti, na ktorom v obci pracujú v posledných mesiacoch. Pomenovaním pálčivých problémov chcú s pomocou mladých ľudí docieliť zlepšenie v sociálnej, spoločenskej či kultúrnej oblasti, vysvetlil poslanec Obecného zastupiteľstva v Ľubeli Vladimír Škvarka.

V prvej fáze projektu sa snažili zistiť, v ktorých oblastiach obyvatelia pociťujú najzávažnejšie nedostatky. Z prieskumu podľa Škvarku vyplynulo napríklad to, že mladým chýba miesto na stretávanie, niečo na spôsob klubovne. Ako problém však napríklad vnímajú aj triedenie odpadu, kde vytkli najmä nepravidelné vysýpanie nádob.

V ďalšej fáze projektu sa budú zaoberať vytvorením koncepcie práce s mládežou a tzv. Oblastnej rady mládeže. Tá by mala fungovať ako poradný orgán obecného zastupiteľstva. „Mladí si môžu v rámci spoločenstva vydiskutovať problémy, ktoré vnímajú v rámci verejného priestoru, a následne ich prezentovať na rokovaní obecného zastupiteľstva,“ priblížil Škvarka.

Nastolené problémy a témy by chceli riešiť prostredníctvom akčného plánu na najbližších sedem rokov. „Chceme, aby mladí problémy nielen pomenovali, ale aby sa aj zúčastnili na ich riešení. Rovnako, aby sami navrhovali riešenia na zlepšenia existujúcej situácie. Mladí majú záujem na fungovaní obce. Niektorí sú združení v existujúcich zložkách. Neboja sa otvorene pomenovať veci tak, ako sú. Otvára to oči nám zodpovedným za stav obce. Niekedy je to potrebné, aby sme aj začali konať,“ doplnil obecný poslanec.

Komunitný kolorit v obci dotvárajú okrem iniciatívnych mladých ľudí aj športové organizácie či aktívni seniori združení v miestnej Jednote dôchodcov. Tých už päť rokov vedie Jozefína Slavkovská. „Čokoľvek sa v obci deje, my žienky ideme rady pomáhať. Či už sú to divadelný festival, rôzne podujatia alebo napríklad upratovanie v dedine. Raz ideme vyzametať a vyčistiť zastávky, inokedy sa zas pustíme do opravy kaplnky na Ratajkách,“ uviedla Slavkovská.

Počet členov v organizácii sa pohybuje okolo 50 a podľa Slavkovskej majú ľubeľskí seniori v sebe množstvo energie, i keď niektorí už majú po sedemdesiatke. Od roku 2015 iniciujú stavanie mája, ženy sa venujú aj tancu. „Oslovilo ma jedno tanečné vystúpenie v Liptovskom Mikuláši. Vravím si, ľubeľské babky by to stopercentne dokázali tiež. A tak aj bolo. Stretlo sa nás osem, začínali sme Báječnou ženou. Mali sme krásne zladené úbory, takže sme naším vystúpením urobili v obci naozaj boom,“ priblížila.

Ľubeľa je obec na Slovensku, v okrese Liptovský Mikuláš v Žilinskom kraji. Obec sa nachádza v južnej časti Liptovskej kotliny na úpätí Nízkych Tatier. Najstaršia písomná správa o už existujúcej dedine pochádza z roku 1278. Na snímke kronika miestnej jednoty dôchodcov.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Momentálne má tanečná skupina 13 členiek. Podporujú ich aj manželia. „Keď ďalšie žienky videli, že to nie je žiadna hanba a ide nám to, pridali sa k nám. Do budúcnosti máme množstvo nápadov, ktoré by sa patrilo zrealizovať, napríklad oživiť tradičné páračky, pálenie Moreny či zorganizovať tanečnú zábavu pre seniorov,“ povedala Slavkovská.

Projekt Zvýšenie občianskej informovanosti a participácia mladých ľudí Žilinského kraja na veciach verejných je realizovaný v rámci operačného programu Efektívna verejná správa.