Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ľudia päť hodín recitovali Marínu, aj tak ju celú neprečítali

Andrej Sládkovič Foto: TASR/Ladislav Roller

Výkon 201 recitátorov by sa zároveň mal stať ustanovujúcim rekordom zapísaným do Knihy slovenských rekordov.

Banská Štiavnica 20. mája (TASR) - Celkom 2010 veršov z 2900-veršového básnického opusu Marína Andreja Sládkoviča prečítali v priebehu necelých piatich hodín návštevníci sobotňajšej Noci múzeí a galérií v Dome Maríny v Banskej Štiavnici. Tento výkon 201 recitátorov by sa zároveň mal stať ustanovujúcim rekordom zapísaným do Knihy slovenských rekordov.

"Verše Maríny začali naši návštevníci čítať o 19. hodine, pričom každý prečítal alebo zarecitoval jednu desaťveršovú strofu. Posledný návštevník skončil s čítaním krátko pred polnocou," povedala TASR manažérka Domu Maríny Katarína Javorská.

Na Slovensku ojedinelé múzeum Dom Maríny alebo aj Epicentrum lásky bolo otvorené 16. decembra 2017 ako zážitková expozícia venovaná najdlhšej ľúbostnej básni na svete - Maríne od Sládkoviča. Práve v tomto dome v 19. storočí žila Sládkovičova múza Marína, ktorej je báseň venovaná.

Srdcom Domu je Archív lások s takmer 100.000 schránkami, pripravený navždy uschovať a ochrániť príbehy lásky návštevníkov. Podľa Javorskej dnes, iba päť mesiacov od otvorenia Domu sú ich tam už stovky.