Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Leteckí záchranári ratovali zranených lyžiarov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henryk Zajac

Pri zlyžovávaní Školského žľabu vrazila lyžami do skaly 30-ročná slovenská lyžiarka.

Nízke Tatry 12. januára (TASR) – Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe (VZZS – ATE) zasahovala dnes popoludní v v Nízkych Tatrách. Zranila sa tam 30-ročná slovenská lyžiarka.

Ako TASR informovala hovorkyňa VZZS – ATE Sylvia Galajda, pri zlyžovávaní Školského žľabu vrazila lyžami do skaly 30-ročná slovenská lyžiarka. Tej po silnom náraze bolesť v krížovej chrbtici neumožnila pokračovať v lyžovaní ani inak sa dostať dole. Na mieste zasahovali záchranári HZS, ktorí ju zateplili a privolali leteckých záchranárov.

„Leteckí záchranári zranenú ošetrili, evakuovali z miesta nehody vo vákuovom matraci pomocou palubného navijaku a po naložení do vrtuľníka ju transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši,“ doplnila Galajda.

x x x

Po zásahu leteckých záchranárov z Popradu na svahoch severnej strany Nízkych Tatier, zasahovala dnes popoludní v inej časti Nízkych Tatier aj banskobystrická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) AIR - TRANSPORT EUROPE. Pri lyžovaní na Derešoch spadol a zranil si hrudník, brucho a pravé zápästie 28-ročný lyžiar z Trnavy.

Ako informovala hovorkyňa VZZS ATE Sylvia Galajda, zraneného z nedostupného terénu po ošetrení evakuovali leteckí záchranári pomocou palubného navijaku vo vákuovom matraci. "Následne ho naložili na palubu vrtuľníka a transportovali do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici," uviedla.