Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

M. VALLO: Bratislavčanom vrátime kúpele Grössling

Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo (vpravo) a redaktor Radoslav Šebo. Foto: TABLET.TV

Nahliadnite do priestorov bývalých kúpeľov Grössling, ktoré sú už roky neprístupné. V relácii Hlavné mesto na TABLET.TV vás pozývame do kúpeľov Grössling. Bratislava ich plánuje zrekonštruovať.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Mesto Bratislava plánuje vyhlásiť architektonickú súťaž na obnovu bývalých kúpeľov Grössling v blízkosti Vajanského nábrežia a Kúpeľnej ulice začiatkom roka 2020. Pre TASR to potvrdil bratislavský magistrát s tým, že aktuálne pracuje na "súťažnom briefe", čo je základné zadanie súťaže.

"Na briefe pracujú odborníci z kúpeľníctva a ďalších odborov. Okrem toho sa rieši podrobné zameranie a príprava 3D modelu," priblížil hovorca Bratislavy Peter Bubla. Primátor hlavného mesta Matúš Vallo v januári avizoval, že mesto chce kúpele obnoviť a sprístupniť verejnosti v roku 2022. Zároveň povedal, že priestory bývalých kúpeľov chcú do spustenia rekonštrukcie otvoriť pre verejnosť na "krátkodobé využitie". "Nebude to teraz tri roky zatvorené. Funkčné kúpele by sme chceli otvoriť v roku 2022," skonštatoval Vallo.



Ich sprístupneniu verejnosti má podľa jeho slov predchádzať ekonomická príprava, architektonická súťaž, verejné obstarávanie zhotoviteľa a rekonštrukcia. "Medzinárodný tím bude hľadať najlepšie riešenie, akým spôsobom môžeme vrátiť kúpele Grössling, ako využiť ostatné priestory okolo nich, ale aj aké budú podklady na architektonickú súťaž na rekonštrukciu," spresnil primátor.

Budova mestských kúpeľov Grössling je ikonickou stavbou Bratislavy a zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. Postavili ju v roku 1895 a ako kúpele slúžila Bratislavčanom do roku 1994.

Hlavné mesto uzavrelo v roku 2007 zmluvu o nájme priestorov kúpeľov Grössling so spoločnosťou Synaphea za účelom ich rekonštrukcie. K tej ale nikdy nedošlo, a preto hlavné mesto prevzalo kúpele Grössling späť od nájomcu v roku 2017. Od roku 2017 boli realizované v objekte sanačné práce. Mesto pod vedením bývalého primátora Iva Nesrovnala následne pripravovalo celkovú obnovu kúpeľov. V zámere pokračuje, avšak po novom, aj súčasné vedenie bratislavskej samosprávy.