Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Maďarskí horolezci potrebovali pomoc záchranárov vo Vysokých Tatrách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako na svojej webovej stránke informuje Horská záchranná služba (HZS), muži vo veku 50 a 18 rokov plánovali výstup na Gerlachovský štít, vybrali si však nesprávnu trasu.

Vysoké Tatry 22. októbra (TASR) - Horských záchranárov požiadali o pomoc v pondelok dvaja maďarskí horolezci, ktorí sa vo Vysokých Tatrách vážne zranili po páde.

Ako na svojej webovej stránke informuje Horská záchranná služba (HZS), muži vo veku 50 a 18 rokov plánovali výstup na Gerlachovský štít, vybrali si však nesprávnu trasu. V komplikovaných podmienkach, ktoré vytváral ľad spolu so snehom, sa pokúšali zostúpiť. Pravdepodobnou príčinou ich pádu bolo nesprávne istenie.

Horskí záchranári požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov a spoločne im išli na pomoc. "Vážnejšie zraneného horolezca transportovali vrtuľníkom na heliport v Starom Smokovci ako prvého, kde sa ho ujal lekár leteckých záchranárov, a vrátili sa pre druhého zraneného," informuje HZS s tým, že aj toho po ošetrení letecky transportovali na heliport, odkiaľ vrtuľník pokračoval s oboma pacientmi na palube do popradskej nemocnice.