Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Maďarsko-slovenská mapa ponúkne lokality na pozorovanie vtákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Správe Národného parku Slovenský kras sa podarilo i zrekonštruovať cezhraničný náučný chodník Zelená hranica, ktorým sa turisti majú možnosť dostať od jaskyne Domica až k jaskyni Baradla v Maďarsku.

Brzotín 22. januára (TASR) - Správa Národného parku (NP) a Biosférickej rezervácie Slovenský kras v uplynulom roku v spolupráci s Klubom slovenských turistov (KST) v Rožňave vyznačila nový turistický chodník do Národnej prírodnej rezervácie (NPR) Brzotínske skaly na vyhliadku Cégerská skala.

Návštevníci môžu odtiaľ podľa riaditeľa Správy NP Slovenský kras Jána Kilíka vidieť panorámu do kaňonu rieky Slanej s pohľadom na okolité obce. "V prípade vhodného počasia je vidieť v diaľke aj panorámu Vysokých Tatier," povedal.

Ako uviedol, podarilo sa im tiež zrekonštruovať cezhraničný náučný chodník Zelená hranica, ktorým sa turisti majú možnosť dostať od jaskyne Domica až k jaskyni Baradla v Maďarsku.

"Náučný chodník sa začína pri vstupnom areáli jaskyne Baradla v Maďarsku a končí pri vstupnom areáli jaskyne Domica, pri pamätnej tabuli Národného parku Slovenský kras. Od jaskyne Baradla pokračuje dolinou Baradla, na konci ktorej sa stočí k štátnej hranici. Odtiaľ pokračuje popri Kečovskom potoku, stúpa pod kótu Poroňa, odkiaľ lesnou cestou postupným klesaním dôjde k vstupnému areálu jaskyne Domica," priblížil Kilík s tým, že chodník je obojsmerný, má dvanásť zastávok a jeho celková dĺžka je 7,5 kilometra.

Správa NP Slovenský kras bola úspešná v projektovej výzve v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko, z ktorej sa bude realizovať projekt pod názvom Úžasný vtáčí svet bez hraníc, spolu s kolegami v Aggteleckom NP v Maďarsku.

"Hlavným prínosom projektu pre turistov a širokú verejnosť bude možnosť navštíviť Ornitologický stacionár v Drienovci vďaka vybudovaniu zážitkového náučného chodníka priamo v ornitologickom tábore, nepretržitá odborná a lektorská služba pre návštevníkov počas migračnej sezóny a vybudovanie dvoch pozorovacích veží na pozorovanie vtáctva v Hrhove," uviedol pre TASR Kilík.

Ďalej sa v rámci projektu plánuje vytvorenie spoločnej maďarsko-slovenskej interaktívnej web-mapy s lokalizáciou významných lokalít na pozorovanie vtákov na území oboch národných parkov, ako aj ďalších zaujímavostí ochrany prírody pre návštevníkov cezhraničného krasového územia a poskytovanie informácií o ekovýchovných podujatiach.