Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Maliar Š. Polák vystavuje v Bratislave okrem obrazov aj bronzové sochy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Od roku 1982 mal vyše 50 autorských výstav na Slovensku, vo Francúzsku, ČR, Rakúsku, Veľkej Británii a inde.

Bratislava 10. augusta (TASR) – Prevažne novú tvorbu prezentuje akademický maliar Štefan Polák v bratislavskej Viktoria's Gallery. Výstavu nazval Obraz je sen, ktorý bdie ...

"Okrem iných malieb je tu nový, 12-obrazový cyklus Intímne rozhovory o maľbe," povedal pre TASR autor.

Vo výbere je 30 pestrofarebných abstraktných olejomalieb na plátne. Najväčšie majú rozmery 1,5 x 1 meter. Obrazové diela spestruje Don Quijote, Bezhlavý útek pred náhlou inšpiráciou a ďalšie Polákove bronzové sochy. Podľa kurátorov je autor veľký mág vytvárania atmosféry a nálady poetickým realizmom, radia ho k výrazným osobnostiam imaginatívneho umenia na Slovensku.

Rodák z Partizánskeho Štefan Polák (1952) študoval na katedre maliarstva Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave (1971 – 1977), tam pedagogicky pôsobil na katedre maľby a kresby (1979 - 1986). V roku 1982 získal ako štipendista francúzskej vlády študijný pobyt na E.N.S.A.D v Paríži, tam študoval u profesora Zao Wou-ki, jedného z posledných Picassových súputníkov. Po Slovensku sa Francúzsko stalo Polákovym druhým domovom, kde býva a tvorí.

Od roku 1982 mal vyše 50 autorských výstav na Slovensku, vo Francúzsku, ČR, Rakúsku, Veľkej Británii a inde. Podieľal sa na kolektívnych prezentáciách v Bulharsku, Nemecku, Švédsku, Portugalsku, Japonsku, Mexiku, Švajčiarsku a iných krajinách. Okrem maľby a sochy tvorí kresbu, grafiku, realizoval desiatky monumentálnych prác v architektúre. Zúčastnil sa viacerých medzinárodných výtvarných sympózií. Jeho diela sú zastúpené v galerijných a súkromných zbierkach mnohých krajín v Európe, Amerike a Ázii.

Nová veľká galéria súčasného a moderného umenia v centre Bratislavy vystavuje aj drobné strieborné plastiky Tomáša Tótha, Falconeho svetelné priestorové geometrické obrazy i diela ďalších slovenských a zahraničných autorov.