Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Malokarpatskí vinohradníci pozývajú v sobotu návštevníkov do viníc

Vinice Foto: TASR/Eduard Fašung

A čo sa na tomto veľkom vinohradníckom a vinárskom putovaní dá zažiť?

Bratislava 7.septembra (TASR) - Veľké vína Malých Karpát sú v ponuke na Deň vo vinohradoch 2012. Už štvrtýkrát budú mať návštevníci malokarpatských vinohradov ojedinelú možnosť v sobotu 8. septembra zavítať do viníc, ochutnať nielen dozrievajúce hrozno, ale aj víno z neho vyrobené, spoznať vinára, ktorý vinicu obhospodaruje. Slávnostné otvorenie akcie bude v sobotu 8. septembra o 12.00 h pri vinohradníckom domčeku spoločnosti Pavelka a syn v Pezinku.

Vinice budú otvorené od Rače až po Suchú nad Parnou. "V tento deň sa za chuťou hrozna a z neho vyrobeného vína môžu záujemcovia vybrať pešo, na bicykloch, autami, a to do vinohradov Füchsle, Fofy, Nové Hory, Gelnar, Škridlák, Hundspalek, Fertále, Obrperky, či novovysadených vinohradov Iveta a Zoya," uviedla Jarmila Dudová zo Združenia Malokarpatská vínna cesta, ktoré podujatie spolu s vinohradníkmi, pod záštitou Bratislavského samosprávneho kraja, pripravili.

Foto: TASR/Martin Baumann
A čo sa na tomto veľkom vinohradníckom a vinárskom putovaní dá zažiť? "Navštívite genofond Frankovky modrej, nahliadnete na jeleniu farmu, ocitnete sa v stredomorskej záhrade, prekvapia nádherné vyhliadky na mestá Pezinok, Modru, Svätý Jur i Raču, pre ktoré sa oplatí vyšliapať pár metrov do kopca. Komu sa podarí zvládnuť 99 schodov, rozprestrie sa mu nádherný výhľad z rozhľadne v Šenkviciach. V Pezinku bude pripravená jazda kočom po vinohradníckom chodníku," dodala Dudová. Sobotňajší zážitok bude aj o grilovaní a voňavých špekáčikoch, vinohradníckom guláši a pagáčikoch, budú aj ďalšie domáce gurmánske špeciality z regiónu.

Akcia sa koná pod záštitou Združenia MVC, Bratislavského a Trnavského samosprávneho kraja a Malokarpatského osvetového strediska v Modre.