Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Matica slovenská obviňuje samosprávu, že sabotuje pomník Ľ. Štúra

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Pomník chce osadiť Miestny odbor Matice slovenskej na dunajskom nábreží už od roku 2015.

Štúrovo 13. decembra (TASR) – Matica slovenská obviňuje mestskú samosprávu, že sabotuje umiestnenie pomníka Ľudovíta Štúra v Štúrove. Pomník chce osadiť Miestny odbor Matice slovenskej na dunajskom nábreží už od roku 2015. "Stavebný úrad v Štúrove nechce vydať stavebné povolenie pre pamätník, neustále požaduje nové dodatky a doplnenie žiadosti," tvrdí organizačný výbor a výbor Miestneho odboru Matice slovenskej (MO MS) v Štúrove.

Podľa ich vyjadrenia úrad v roku 2015 deň pred slávnosťou poklepania základného kameňa neuznal predbežný písomný súhlas vlastníka pozemku na osadenie pamätníka, v roku 2016 neuznal stavebné ohlásenie inštalácie pamätníka, požadoval stavebné povolenie s ďalšími vyjadreniami viacerých dotknutých subjektov, v auguste tohto roka opätovne zamietol stavebné ohlásenie pre pamätník a žiadal stavebné povolenie s množstvom vyjadrení a stanovísk dotknutých subjektov. Keď ich MO MS predložil, po ústnom konaní na mieste s ďalšími dotknutými subjektmi Dopravný úrad nesúhlasil s umiestnením pamätníka, ktorý by údajne prekážal vo výhľade na vodnú cestu. Stavebný úrad následne pozastavil stavebné konanie a požaduje presné určenie miesta pamätníka. "Pri podobných drobných stavbách na Slovensku sa ich umiestnenie môže spresniť aj dodatočne zmenou stavby, s čím pôvodne stavebný úrad predbežne aj súhlasil," tvrdia členovia Matice slovenskej.

Primátor Štúrova Eugen Szabó obštrukcie odmieta. "Beží proces stavebného povolenia. V minulosti sa časť obyvateľov mesta vyjadrila proti umiestneniu pamätníka na tom mieste, kde by mal stáť, preto sa usilujeme nájsť s Maticou slovenskou spoločné riešenie. Listom som ich vyzval pred vyše dvoma týždňami, aby sme si spoločne sadli a prerokovali, či sa nenájde iné vhodné miesto, ktoré by bolo pre občanov akceptovateľné. Zatiaľ si k nám cestu nikto nenašiel a nerád by som problém riešil odkazmi cez médiá," povedal Szabó. "Keď pamätník niekde umiestnime, chceme, aby normálne slúžil, nebol miestom nejakých stretov, hanobení. Neviem dopredu povedať, ktorá forma bude najlepšia, no v prvom rade si treba k riešeniu problému spoločne sadnúť a dohodnúť sa," tvrdí primátor.

Incidenty sprevádzali aj položenie základného kameňa pamätníka Štúra v októbri 2015. Ráno v deň odhalenia základného kameňa členovia MO MS zistili, že kameň bol zasypaný kopou konského hnoja. Aj samotná slávnosť bola podľa ich vyjadrenia sústavne narúšaná zo strany miestnych občanov maďarskej národnosti hanobnými a zosmiešňujúcimi pokrikmi proti Slovensku, Slovákom aj samotnému Ľudovítovi Štúrovi. Tabuľa s nápisom Busta Ľ. Štúra a dátumom jej osadenia na základnom kameni nevydržala ani do nasledujúceho dňa, pretože v nočných hodinách došlo k jej demontáži.

Na vyhotovenie busty venoval bývalý predseda vlády SR Robert Fico 5000 eur. Pamätník spolu s vápencovým podstavcom je pripravený na osadenie už takmer pol roka, stáť by mal na štátnom pozemku majiteľa Verejné prístavy, a. s., s ktorým má MO MS uzavretú nájomnú zmluvu. Organizačný výbor plánoval odhaliť pamätník 21. októbra 2018 pri príležitosti 203. výročia narodenia Ľ. Štúra. "V Štúrove je viacero pamätníkov osadených zástupcami maďarskej menšiny, ani proti jednému z nich Slováci neprotestovali. Pamätník Esterházimu porušuje aj právne normy Slovenskej republiky, pretože Esterházi, rovnako ako jeho priateľ a spolupracovník Konrád Henlein, sa nachádza na oficiálnych zoznamoch vojnových zločincov, za čo bol Esterzházi aj právoplatne odsúdený. Rovnako tak niektoré pamätníky v Štúrove a pravdepodobne aj v okolitých obciach sú tzv. čiernymi stavbami," upozorňujú členovia MO MS v Štúrove.