Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Medzi Prešovom a Košicami budú jazdiť mimoriadne parné vlaky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Historické vlakové súpravy budú po Prešovsko–Tarnowskej železnici premávať v deň štátneho sviatku 8. mája a potiahne ich unikátna 93-ročná parná lokomotíva Ventilovka z roku 1926.

Košice/Prešov 22. apríla (TASR) - Železniční nadšenci a dobrovoľníci z východného Slovenska v týchto dňoch dokončujú prípravy, ktorých cieľom je zavedenie štyroch parných vlakov na trati medzi Košicami, Prešovom a Veľkým Šarišom. Nostalgické vlaky prevezú cestujúcich po trati, ktorá si v tomto roku pripomína 150 rokov od začatia rokovaní o jej výstavbe.

Historické vlakové súpravy budú po Prešovsko–Tarnowskej železnici premávať v deň štátneho sviatku 8. mája a potiahne ich unikátna 93-ročná parná lokomotíva Ventilovka z roku 1926. Za účelom propagácie a spoznávania východného Slovenska si ju z Českej republiky požičiavajú dobrovoľníci z Detskej železnice Košice a Železničnej kompánie Slovenska. Lokomotívu vyrobili v Rakúsku, väčšinu času však strávila v Nemecku, odkiaľ sa v roku 2016 dostala do rúk nadšencom v Spolku provozovatelů historické techniky u našich západných susedov a o rok 1. mája 2017 bola v Benešove oficiálne predstavená českej verejnosti.

"V Čechách v týchto dňoch vrcholia prípravy na tlakovú skúšku lokomotívy, ktorá je aj po toľkých rokoch vo vynikajúcej kondícii," uviedol Ľubomír Lehotský, predseda OZ Detská železnica Košice, ktorá podujatie organizuje.

Príprava mimoriadnych historických vlakov nespočíva iba v prácach na samotnej parnej lokomotíve, ale aj vagónoch, cisterne či logistike. "Okrem parnej lokomotívy finišujeme aj na príprave vagónov a cisterny. Za každým vlakom s parným rušňom totiž musí podľa platnej legislatívy vyraziť aj takzvaný požiarny vlak s vodou a hasičmi. Nakoľko dnešné železničné stanice už nie sú vybavené na prevádzku parných lokomotív, musíme trasu logisticky pokryť aj zásobovaním vodou prostredníctvom hasičov či zabezpečiť kvalitné čierne uhlie," doplnil Lehotský.

Cieľom výpravy nostalgických vlakov nie je podľa jeho slov len pripomenutie si niekdajšej slávy železníc, ale najmä podpora cestovného ruchu v regiónoch. "Aj preto historický expres s príznačným názvom Ku sušedom na viľet," vysvetlil Lehotský.

"V každom meste je pripravená originálna a netradičná prehliadka. Návštevníkom sa budú venovať skúsení a mimoriadne populárni lokálpatrioti. Potulkami Košíc prevedie cestujúcich z metropoly Šariša Milan Kolcun a tajomstvá Prešova odhalí záujemcom Andrea Sivaničová," povedal Tomáš Haviar zo Železničnej kompánie Slovenska.

Jazda je súčasťou celoročného programu Veľký vlakový výlet, ktorého cieľom je objavovanie krás východného Slovenska prostredníctvom nostalgických vlakov. Podujatie podporil Prešovský samosprávny kraj a primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.