Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vojnové udalosti pripomína v Medzilaborciach viacero pamätných miest

Kluby vojenskej histórie zo Slovenska i zahraničia priblížili v sobotu ľuďom v Medzilaborciach udalosti prvej svetovej vojny, archívna snímka. Foto: TASR - Maroš Černý

Mesto bolo počas prvej svetovej vojny dočasne obsadené ruskými vojskami. Zároveň tadiaľto prechádzala dôležitá železničná trať do pevnosti Przemysl.

Medzilaborce 9. septembra (TASR) – Intenzívnu bojovú činnosť, ktorá v Medzilaborciach a okolí prebiehala počas prvej svetovej vojny, konkrétne v rokoch 1914 a 1915, pripomína v meste viacero pamätných miest.

Ako pre TASR priblížil Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy, mesto bolo počas prvej svetovej vojny dočasne obsadené ruskými vojskami. Zároveň tadiaľto prechádzala dôležitá železničná trať do pevnosti Przemysl. "Ranení vojaci z Haliča sa tak transportmi cez túto železničnú stanicu vracali späť do vnútrozemia," vysvetlil. V meste sa nachádza niekoľko vojnových cintorínov, na ktorých sú pochovaní vojaci rakúsko-uhorskej, ruskej a čiastočne aj nemeckej armády. "Je to relatívne rarita. V samotnom meste je päť vojnových cintorínov, v mestskej časti Vydraň ďalšie dva," spomenul s tým, že v čase vojny ich pomerne dôsledne vybudovala špeciálna jednotka rakúsko-uhorskej armády a ich architektúra sa zachovala až dodnes.

Súčasťou dvoch takýchto pietnych miest v meste sú aj pamätníky. Jeden sa nachádza v blízkosti železničnej stanice na cintoríne, ktorý je známy ako Pamätník delo. "Súvisí to s tým, ako ten pamätník vyzeral. Je to kamenná stavba vysoká približne tri metre a na jej vrchole sa nachádzala replika kanóna. Do dnešných dní sa, žiaľ, tento kanón nezachoval. Veríme, že v prípade obnovy tohto vojnového cintorína by sa pristúpilo aj k reštaurovaniu a obnove tohto zaujímavého pamätníka," poznamenal Drobňák. Druhý rovnako kamenný pamätník možno vidieť na vojnovom cintoríne za mestským úradom. "Zaujímavosťou je, že aj k jednej, aj k druhej lokalite existuje niekoľko historických fotografií, ktoré dokladajú, ako tie pamätníky v čase vybudovania vyzerali," doplnil.

Okrem nich sa v meste nachádza ešte jeden pamätník venovaný tzv. Českej družine, čo bola vojenská jednotka, ktorá bola súčasťou ruskej armády. Boli v nej Česi a Slováci, ktorí sa dobrovoľne prihlásili do služby. "Dvaja takýto vojaci pri Medzilaborciach v roku 1915 zahynuli a v medzivojnovom období im bol postavený pamätník, ktorý zároveň pripomína účasť tejto Českej družiny v bojoch pri Medzilaborciach," vysvetlil Drobňák. Nachádza sa pri hlavnej ceste medzi železničnou stanicou a Múzeom moderného umenia Andyho Warhola.

Súčasťou pamätných miest je aj tabuľa na budove železničnej stanice. Pripomína vlakové nešťastie, ktoré sa v meste stalo v čase prvej svetovej vojny, keď došlo k zrážke cisternového a lazaretného vlaku. "Jej výsledkom bolo množstvo obetí - rakúsko-uhorských vojakov, ktorí zahynuli v následne vypuknutom požiari," priblížil Drobňák s tým, že o tejto tragédii majú veľmi málo informácií. "V novinách bolo na tieto udalosti uvalené informačné embargo. Zatiaľ sa nám nepodarilo dohľadať vyšetrovaciu správu z tohto incidentu. V každom prípade vieme, že tam zahynulo niekoľko desiatok až stoviek vojakov. Mali by byť pochovaní buď na vojnovom cintoríne v Medzilaborciach, časť obetí aj vo Vydrani," poznamenal. Aktuálne na objasnení tejto tragédie, ktorá je podľa jeho slov pravdepodobne najväčším vlakovým nešťastím na území dnešného Slovenska vôbec, spolupracujú s kolegami z Maďarska.