Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Český spolok kritizuje prerozdelenie dotácií na národnostnú kultúru

Splnomocnenec vlády pre menšiny László Nagy. Foto: TASR/Martin Baumann

Podiel navrhovaných finančných prostriedkov na jednu osobu českej menšiny je iba 5,26 eura, zatiaľ čo u rusínskej menšiny 5,98 eura.

Košice 4. februára (TASR) - Český spolok v Košiciach dnes kritizoval návrh rozdelenia finančných prostriedkov pre grantovú podporu kultúry národnostných menšín na Slovensku na tento rok. Návrh koncom januára schválil Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny, v ktorom má každá menšina svoje zastúpenia podľa počtu príslušníkov. Peniaze v celkovej sume 4.250.000 eur sú súčasťou grantového systému Úradu vlády SR, oproti minulému roku ich má byť o 250.000 eur menej.


Predsedníčka Českého spolku v Košiciach a členka Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Dagmar Takácsová, uviedla, že česká menšina sa cíti schváleným "diskriminačným" návrhom rozdelenia peňazí, ktorý predložila maďarská menšina a splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Nagy, "opľutá".

""Podiel navrhovaných finančných prostriedkov na jednu osobu českej menšiny je iba 5,26 eura, zatiaľ čo u rusínskej menšiny 5,98 eura. Česká menšina je pritom o zhruba 3000 príslušníkov menšia a mal by sa na ňu relatívne vzťahovať princíp pozitívnej diskriminácie," vyhlásila.

Zníženie peňazí podľa nej ohrozí organizovanie Dní českej kultúry, fungovanie českého ženského speváckeho zboru alebo vydávanie časopisu. "Pre nás je skutočne takéto rozdelenie zrejme začiatkom likvidácie," povedala pre novinárov. Kritizovala tiež, že zloženie výboru umožňuje, aby veľké menšiny majorizovali rozhodnutie výhodné iba pre nich.

Návrh schválil podľa nej výbor piatimi maďarskými, štyrmi rómskymi, dvomi rusínskymi hlasmi a jedným zástupcom židovskej menšiny. Za spravodlivejší považovala česká strana návrh ukrajinskej menšiny na rovnomerné zníženie sumy z roku 2012 o 2,5%, čo však výbor zamietol.

Podľa Takácsovej a zástupcu ukrajinskej menšiny vo výbore Romana Dohoviča pracovníčka Úradu vlády SR počas rokovania výboru uviedla, že ak sa výbor nedohodne, menšiny nedostanú žiadne prostriedky, lebo na ne nie je právny nárok. Podľa Takácsovej išlo o klamstvo a "vydieranie".

Úrad vlády obvinenie z vydierania odmietol ako "absolútny nezmysel". "Žiadny nátlak zo strany úradníkov ÚV SR na rozhodovanie zástupcov menšín vyvíjaný nebol. Fakty a logika hovoria, že ak by k schváleniu prerozdelenia dotácií nedošlo, nemohli by byť pridelené," reagoval pre TASR tlačový odbor ÚV SR. "Prerozdelenie dotácií schválil Výbor pre národnostné menšiny, teda kolektívny orgán, a to pomerom hlasov 15:8. Úrad vlády SR rešpektuje rozhodnutie výboru, tak ako je zvykom v demokratickej spoločnosti rešpektovať rozhodnutie väčšiny," konštatoval ďalej v reakcii.

Podľa sčítania obyvateľstva z roku 2011 sa na Slovensku hlási k českej národnosti vyše 30.000 ľudí. Návrh prerozdelenia dotácií na národnostnú kultúru kritizovali aj ukrajinská a poľská menšina.