Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mesto Holíč získalo Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2018

Na archívnej snímke mesto Holíč. Foto: TASR/Martin Palkovič

Na Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2018 bolo nominovaných 12 projektov. Mesto Holíč bolo nominované s projektom Sprievodca bylinkovou záhradou.

Holíč 23. októbra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia SR spolu s národným koordinátorom Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) udelilo osobitné uznanie mestu Holíč Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2018. TASR o tom informovala hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.

Na Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2018 bolo nominovaných 12 projektov. Mesto Holíč bolo nominované s projektom "Sprievodca bylinkovou záhradou", ktorý bol podporený z Operačného programu Cezhraničná spolupráca SK-CZ 2007-2013. "Po úspešnej prezentácii v Hriňovej nasledovalo obdobie čakania na vyhodnotenie. Veľkým potešením bolo odovzdanie osobitného uznania odbornej komisie mestu Holíč v rámci Ceny Slovenskej republiky za krajinu 2018 za významný profesionálny prínos k obnove zabudnutej barokovej komponovanej krajiny," uviedol primátor mesta Zdenko Čambal.

Okrem mesta Holíč boli ocenení občianske združenie (OZ) Kalvársky fond za projekt "Barokový krajinný areál s architektonickým komplexom Kalvárie na vrchu Scharffenberg v Banskej Štiavnici" za dlhodobú dobrovoľnícku prácu pri obnove pamiatky prezentujúcu historické pracovné postupy a úctu ku krajine a hodnotám, združeniu Katarínka za projekt "Katarínka – dobrovoľnícka záchrana ruín Kláštora a Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej" a tiež OZ kRAJ za zachovávanie včelárstva a podporu biodiverzity krajiny s výnimočným humánnym a sociálnym aspektom za projekt "Včelí kRAJ".

Cena Slovenskej republiky za krajinu je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo, tematicky prispievajú k implementácii Európskeho dohovoru o krajine na národnej úrovni. "Vyhlasovateľom ceny je ministerstvo životného prostredia a organizáciu udeľovania ceny zabezpečuje národný koordinátor SAŽP. Je udeľovaná v dvojročnom cykle," doplnila hovorkyňa.