Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Mesto Košice oživí v auguste Andy Warhol a pop-art

Autoportrét Andyho Warhola Foto: TASR/AP

Košice 3. augusta (TASR) - Umenie a akcie v štýle tvorby pop-artového kráľa Andy Warhola sa počas augusta stanú súčasťou života Košíc. V meste sa budú konať umelecké workshopy, predstavenia, inštalácie, diskusné stretnutia či pop-art párty.

Dajte si Andyho menu a drinky
"Cieľom projektu Andy Warhol v uliciach Košíc je zabezpečiť trvalé umelecké a zážitkové prepojenie mesta Košice s týmto svetoznámym umelcom prostredníctvom inštalácií vo verejnom priestore, ponuky Andyho atraktivít a kulinárskych zážitkov, ako sú Andyho menu a Andyho drinky. Chceme Košičanom a návštevníkom tohto mesta priblížiť umelecké dielo Andyho Warhola, umelca so slovenskými koreňmi, jeho život, ako aj umelecký prúd pop-art," uviedli organizátori z Návštevníckeho centra Košice.

Symbolom sú veľkoformátové dámske lodičky
Celomesačný projekt odštartuje dnes narodeninová oslava Andyho Warhola na spôsob jeho tvorby a umeleckého prostredia. Námestie osloboditeľov pred Obchodným domom Aupark sa od 18.00 h premení na kreatívnu továreň, javisko aj plátno. Pop-art párty v štýle legendárnej Warholovej The Factory a fashion štýlu začnú dielne, ktorých hlavnou časťou je workshop maľovanie dámskych lodičiek. Dôjde tiež k slávnostnému odhaleniu veľkoformátových dámskych lodičiek inšpirovaných dizajnom Andyho Warhola, ktoré pomaľovali známi košickí umelci a ktoré sú symbolom celého podujatia. Hlavný motív vyzdvihne aj netradičná tanečná fashion show.

Zabezpečená je mimoriadna autobusová doprava
Záujemcovia o Warholove originálne obrazy si ich môžu pozrieť v košickej Mihal Gallery a Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, kam bude dnes a v sobotu (4.8.) z Košíc zabezpečená mimoriadna autobusová doprava. Nadšenci Warhola si ho budú môcť vychutnať všetkými zmyslami. Vybrané košické reštaurácie pripravili na august netradičné Andyho menu a drinky voľne inšpirované Warholovou kuchárskou knihou Wild Raspberries.

Ikona pop artu Andy Warhol sa narodil 6. augusta 1928 v americkom Pittsburghu rodičom pochádzajúcim z Mikovej na východnom Slovensku.