Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mesto Lipany si pripomína 700. výročie prvej písomnej zmienky

Mesto Lipany, archívne foto Foto: TASR

Výročie si obyvatelia pripomenú bohatým programom a slávnostnou sv. omšou.

Lipany 7. septembra (TASR) – Obyvatelia Lipian, okres Sabinov, budú počas nadchádzajúceho víkendu oslavovať 700. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Pri tejto príležitosti pripravilo mesto a tamojšia farnosť bohatý program.


Primátor Lipian Eduard Vokál uviedol, že program sa začína už dnes večernou omšou v Kostole sv. Martina a hudobným festivalom pre mladých. Práve do mladej generácie vkladá mestečko so 6400 obyvateľmi veľké nádeje.

"Chceme, aby boli obyvatelia a predovšetkým mladí ľudia hrdí na svoje mesto, poznali históriu a videli v Lipanoch aj svoju budúcnosť. Storočia existencie a napredovania mesta sú dôkazom jeho životaschopnosti," hovorí Vokál.

Je presvedčený, že mesto sa začalo rozvíjať, keď dostalo slobodu. Doplnil, že to sa udialo 15. júna 1550 a mestu ju udelil dedič Kamenice a Novohradu Juraj Tarczay.

"Veľmi si vážim to, že v Lipanoch prevláda dialóg aj o problémoch. Je tu veľa dobrovoľníkov, ktorí ochotne aj bez peňazí dokážu sa zapáliť za vec," konštatoval primátor.

Pri príležitosti osláv tohto výročia radnica udelí niekoľko ocenení. Dekrét o čestnom občianstve si prevezme Pavol Dráb, ktorý v rokoch 1970-1993 pôsobil v Lipanoch ako kňaz. Okrem tohto mesto ocení deväť osobností, z nich štyroch in memoriam. Medzi nimi je i nedávno zosnulý poslanec Národnej rady SR Milan Gaľa. Vokál zdôraznil, že mesto po prvý raz udelí aj zvláštne ocenenia, a to rodičom, ktorí vychovali veľa detí.

"Našli sme päť rodín, žijúcich rodičov, ktorí vychovali desať a viac detí. Nejde o ľudí, ktorým sa narodilo 10 detí, ale ľudí, ktorí statočne dokázali prijať a vychovať tieto deti," doplnil primátor.

Program bude pokračovať aj cez víkend

Prednosta mestského úradu Jozef Križalkovič pripomenul, že program osláv pokračuje v sobotu (8.9.) bohoslužbami a Dožinkami. Približne o 14.30 h sa mestom pohne krojovaný sprievod. Potom bude nasledovať niekoľkohodinový kultúrny program, v ktorom vystúpi vyše 300 účinkujúcich.

"Prirodzene v centre mesta nebude chýbať farmársky trh a svoje výrobky budú predávať a vyrábať ľudoví remeselníci. Okrem toho sa predstavia aj šermiari," hovorí Križalkovič.

V nedeľu predpoludním bude košický arcibiskup Bernard Bober v parku na námestí celebrovať slávnostnú omšu a okrem toho požehná aj novú Sochu sv. Martina, ktorý je patrónom tamojšieho kostola.

O 15.30 h sa v mestskej hale začne slávnostná akadémia, na ktorej odovzdajú Ceny mesta Lipany a čestné občianstvo.