Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Mesto Nitra osadí pred čiernu stavbu betónové zábrany

Ilustračná snímka Foto: TASR Henrich Mišovič

Podľa poslanca Grešša mesto v tomto prípade dopláca na nedostatočnú tvrdosť legislatívy, ktorá mu zväzuje ruky.

Nitra 16. augusta (TASR) – Mesto Nitra osadí betónové cestné zábrany pred nepovolenú stavbu na Podzámskej ulici. O ich umiestnení rozhodli mestskí poslanci na svojom augustovom rokovaní. Týmto opatrením chcú zamedziť investorovi vstup na stavenisko a zabrániť mu tak v pokračovaní výstavby.

Jediná prístupová cesta na stavbu vedie cez mestský pozemok. Podľa radnice nemá staviteľ na jeho využívanie žiadny právny nárok. Aby sa dostal k stavbe, nechal rozpíliť zábradlie na mestskej komunikácii. "Dodnes využíva náš pozemok, z nášho pozemku a cez náš pozemok si postavil prístupovú cestu do svojej budovy, ktorá je nepovolenou stavbou. Objekt plánuje evidentne využívať, pretože nám dokonca odpílil dve časti nášho plota. Je to správanie, ktoré zakladá precedens aj pre ďalších ľudí, ktorí sa tiež môžu rozhodnúť stavať takýmto spôsobom," uviedol mestský poslanec Ján Greššo.

Podľa jeho slov je mesto povinné svoj pozemok chrániť. Preto navrhol osadenie cestných betónových zábran na Podzámskej ulici, priamo pred nepovolenú stavbu. Jeho návrh poslanci následne schválili. "Je potrebné, aby sme takto zabránili neoprávnenému nakladaniu s mestským majetkom," skonštatoval Greššo.

Podľa primátora Jozefa Dvonča, takýto krok by mal preveriť architekt. "Aby sme si zas na Podzámskej ulici nespravili americké veľvyslanectvo," pripomenul. Zároveň zdôraznil, že mesto v prípade nepovolenej stavby vykonalo všetky zákonné opatrenia. "My sme aj za rozpílenie zábradlia dali trestné oznámenie za poškodzovanie cudzej veci. Myslím, že sa nedalo urobiť viac krokov, než aké sme už v súvislosti s touto čiernou stavbou vykonali. Bolo vydané predbežné opatrenie, máme rozhodnutie súdu, že investor nesmie nakladať s tým majetkom," vysvetlil.

Jeho slová potvrdil aj prednosta mestského úradu Igor Kršiak. "Bol vykonaný stavebný dohľad, bola uložená pokuta 25.000 eur, bolo vydané predbežné opatrenie, takže to má aj trestnoprávnu rovinu, keď staviteľ nerešpektuje úradné rozhodnutie. Bolo podané trestné oznámenie za ničenie verejnoprospešného zariadenia, naštartovali sme, čo sa dalo, mestská polícia všetko dokumentuje. Navarili sme naspäť chýbajúcu časť oplotenia chodníka a naštartujeme škodové konanie. Evidentne tam je marený výkon úradného rozhodnutia a je tam aj zásah do verejnoprospešnej stavby," skonštatoval.

Podľa poslanca Grešša mesto v tomto prípade dopláca na nedostatočnú tvrdosť legislatívy, ktorá mu zväzuje ruky. "Zatiaľ sa totiž neudialo de facto nič, čo by staviteľovi znemožnilo prístup na mestský pozemok, čo by znemožnilo vedenie sietí cez náš pozemok a robí si absolútne, čo chce. Podľa môjho názoru nemôžeme dovoliť, aby využíval túto budovu, čo i len mesiac alebo dva. Nemôžeme to dovoliť," vyhlásil.

TASR sa usilovala osloviť aj investora stavby, ktorý však telefón nezdvíhal.