Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Mesto Nitra si plánuje vziať na investície úver do deväť miliónov eur

Nitriansky hrad Foto: MP spol

Magistrát chce financovať výstavbu a obnovu ciest, chodníkov a parkovísk, stavbu nového cintorína na sídlisku Chrenová, rekonštrukciu škôl, výstavbu športovísk či budovanie kanalizácie.

Nitra 23. apríla (TASR) – Mesto Nitra si plánuje vziať úver do deväť miliónov eur, radnica chce peniaze využiť na financovanie investičných akcií. O vzatí pôžičky musia ešte rozhodnúť mestskí poslanci na svojom zasadnutí 25. apríla.

Peniaze z úveru majú byť využité na viaceré veľké investície. Magistrát nimi chce financovať výstavbu a obnovu ciest, chodníkov a parkovísk, stavbu nového cintorína na sídlisku Chrenová, rekonštrukciu škôl, výstavbu a obnovu športovísk, mestských objektov či budovanie kanalizácie. Primátor Marek Hattas pred časom uviedol, že investičný dlh mesta predstavuje v súčasnosti približne 30 miliónov eur.

Ako sa uvádza v materiáli, ktorý bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo, časť pôžičky by mala za zvýhodnených podmienok poskytnúť zo svojich zdrojov Európska investičná banka, respektíve Európska centrálna banka, zvyšná časť financií bude z komerčnej banky. „Mesačné splátky istiny budú vo výške 150.000 a ročné 1.800.000 eur. V prvom a poslednom roku splácania bude ich výška 900.000 eur,“ informovala radnica.

Podľa slov hlavnej kontrolórky mesta Dariny Keselyovej je súčasné zadlženie Nitry na úrovni 24,49 percenta z celkových skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka. „Celková suma dlhu mesta po započítaní nedočerpaných úverov vo výške 3.606.794 eur a nového úveru vo výške 9.000.000 eur bude predstavovať 43,7 percenta z celkových skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka. Na základe údajov o aktuálnom stave dlhu mesta konštatujem, že podmienky na prijatie úveru vo výške deväť miliónov eur sú v zmysle zákona,“ uviedla Keselyová.

Ako informovala radnica, k 31. marcu 2019 je zostatok bankových záväzkov Nitry bez úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške 16.042.760 eur. Schválené a zatiaľ nedočerpané úvery z roku 2017 a 2018 sú vo výške 3.606.794 eur. V prípade prijatia úveru v plnej sume deväť miliónov eur tak budú záväzky mesta vo výške 28.649.554 eur.