Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Michalovce získali na opatrovateľskú službu takmer pol milióna eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Cieľom projektu je zlepšiť kvalitu života občanom Michaloviec odkázaným na poskytovanie opatrovateľskej služby v ich prirodzenom domácom prostredí a zabezpečiť im cenovo prístupné sociálne služby.

Michalovce 10. februára (TASR) - Mesto Michalovce získalo takmer pol milióna eur na projekt Podpora opatrovateľskej služby. Ide o nenávratný finančný príspevok (NFP) na roky 2019 až 2021 z Európskeho sociálneho fondu. Pre TASR to povedala hovorkyňa radnice Iveta Palečková.

Cieľom projektu je zlepšiť kvalitu života občanom mesta Michalovce odkázaným na poskytovanie opatrovateľskej služby v ich prirodzenom domácom prostredí a zabezpečiť im cenovo prístupné sociálne služby. "Z projektu bude hradených 25 plných a 17 polovičných pracovných úväzkov. Zvyšné náklady bude hradiť mesto zo svojho rozpočtu a časť nákladov hradia klienti podľa platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN)," spresnila s tým, že v Michalovciach patrí výška úhrady za poskytovanie opatrovateľskej služby v schválenom VZN medzi najnižšie stanovené ceny v porovnaní s ostatnými mestami na Slovensku.

Kým v roku 2015 predstavovali celkové výdavky na opatrovateľskú službu 436.811 eur, vlani dosiahli sumu 524.415 eur. Narastajú aj náklady mesta, v rokoch 2016 – 2018 sa však zapojilo do Národného projektu opatrovateľskej služby, čím sa mu časť finančných prostriedkov refundovala. Spomínaný NFP na obdobie troch rokov predstavuje sumu 496.470 eur.

Michalovská radnica preferuje poskytovanie opatrovateľskej služby terénnou formou pred poskytovaním celoročnej pobytovej sociálnej služby, keďže ako tvrdí, nevytrháva občanov z ich prirodzeného prostredia a umožňuje aj väčšiu spoluprácu s rodinou a kontakt s komunitou. Opatrovateľská služba zahŕňa pomoc pri osobnej hygiene, pri motorike a mobilite, pomoc pri starostlivosti o domácnosť klienta, pri základných sociálnych aktivitách, dohľad pri stravovacom, pitnom a liečebnom režime.

"Každoročne odbor sociálnych vecí dostane viac ako 50 nových žiadostí na posúdenie odkázanosti zo strany občanov s požiadavkou na opatrovateľskú službu, tento počet postupne narastá. Opatrovateľská služba je poskytovaná v priemere pre 115 osôb každý mesiac. Mesto chce aj prostredníctvom tohto projektu všetkým posúdeným občanom s odkázanosťou poskytnúť túto službu čo najväčšiemu počtu žiadateľov," dodala Palečková.