Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Múzeum v Rimavskej Sobote získalo do zbierok dve olejomaľby J. Sándyho

Na archívnej snímke obrazy maliara Júliusa Sándyho. Foto: TASR/Branislav Caban

Dve kompozície s námetom Muránskeho hradu, ktoré sa podarilo múzeu získať, sú vzácnym dokumentom podoby tejto hradnej zrúcaniny a okolitej prírody v druhej polovici 19. storočia.

Rimavská Sobota 18. júla (TASR) – Dve olejomaľby maliara Júliusa Sándyho s motívom hradu Muráň sú najnovšou akvizíciou do zbierok Gemersko-malohohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote. Podľa slov jeho historičky umenia Angeliky Kolár ich inštitúcia získala zo súkromného vlastníctva vďaka dotácii z Fondu na podporu umenia a finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja.

„Jedných z obľúbených krajinárskych motívov J. Sándyho boli hrady a hradné zrúcaniny. Dve kompozície s námetom Muránskeho hradu, ktoré sa podarilo GMM získať, sú vzácnym dokumentom podoby tejto hradnej zrúcaniny a okolitej prírody v druhej polovici 19. storočia," uviedla historička.

Maliar Július Sándy sa narodil v roku 1827 v obci Tállya v dnešnom Maďarsku. Študoval u viedenského maliara Hammerleina a v rokoch 1847 - 1848 pokračoval na Akadémii výtvarných umení v Mníchove. V roku 1862 sa v Rimavskej Sobote oženil s Paulínou Jánosdeák. Od roku 1870 až do svojho penzionovania v roku 1891 pôsobil ako pedagóg na gymnáziu v Budapešti.