Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Múzeum Jána Thaina priblíži históriu šablí na našom území

Na ilustračnej snímke turecká šabľa jatagan. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Výstava mala premiéru v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch, kde boli zhromaždené najzaujímavejšie exponáty z múzeí v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Nové Zámky 24. novembra (TASR) - Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch v piatok sprístupní výstavu s názvom Šabľa známa neznáma. Ako uviedli organizátori, nová expozícia prevedie návštevníkov naprieč históriou šablí od ich prvého výskytu na našom území až po súčasnosť.

Výstava mala premiéru v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch, kde boli zhromaždené najzaujímavejšie exponáty z múzeí v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja. Tie sú doplnené replikami odevov a výbavy bojovníkov z rôznych období. "Najstaršími exponátmi na výstave sú avarské šable, pochádzajúce z archeologických výskumov v komárňanskom a novozámockom regióne," pripomenulo múzeum.

Ďalší súbor reprezentuje obdobie protitureckých vojen a stavovských povstaní. "Zaujímavosťou je, že v prípade jednej zo šablí je možné identifikovať aj jej majiteľa. Na základe nápisov na záštite patrila kuruckému senátorovi Adamovi Vayovi," priblížili organizátori.

Medzi mladšie exponáty patria štandardizované šable z 19. a 20. storočia. Výstava zároveň pripomína, že samotné šable nie sú iba vojenskou dominantou. "Preto sú v expozícii zastúpené aj zbrane policajných a poriadkových síl, rovnako aj úradnícke. Zvláštnu kategóriu tvoria civilné ozdobné šable, ktoré tvorili súčasť uhorského slávnostného odevu. Medzi exponátmi je okrem toho reprezentovaný aj športový šerm. Výstava bude prístupná do 24. februára 2024," informovalo Múzeum Jána Thaina.