Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Na Bratislavskom hrade otvoria výstavu Dvojkríž

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Pre návštevníkov bude sprístupnená od 16. decembra.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Príbeh slovenskej štátnej symboliky predstaví výstavný projekt s názvom Dvojkríž. Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum výstavu slávnostne otvorí v piatok podvečer v priestoroch Bratislavského hradu. Pre návštevníkov bude sprístupnená od 16. decembra. Potrvá do 30. júna 2024.

"Dvojkríž je v rôznych kontextoch a podobách súčasťou našej identity už po celé stáročia. Cieľom výstavného projektu je vizuálne príťažlivo prezentovať aj menej známe a často prekvapivé časti tohto dlhého príbehu, ktorý tematicky siaha od duchovnej roviny, cez štátnu, politickú, komunálnu, športovú a vojenskú symboliku až k reklame a extrémizmu," hovorí autor výstavy Radoslav Ragač.

Výstava prostredníctvom niekoľkých tém približuje historický príbeh dvojkríža v troch chronologických častiach - od obdobia stredoveku po súčasnosť. Výberom exponátov zasadzuje symbol do rôznych historických kontextov. Jadro tvoria zbierkové predmety z fondov SNM. Ďalšie pochádzajú z viacerých slovenských múzeí, galérií a archívov a zo súkromných zbierok. "Väčšina z nich je vystavená po prvý raz. Návštevníci nájdu medzi exponátmi stredoveké kachlice, medovníkové formy, predmety zo skla, modrotlač, súčasné umelecké diela, športové dresy, reklamné predmety, ale aj extrémistické tlačoviny," dodáva SNM - Historické múzeum.

Pred slávnostným otvorením výstavy avizuje o 15.00 h jej autorské sprevádzanie s kurátorom Radoslavom Ragačom.