Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na cintoríne v Martine očistili 31 hrobov slovenských dejateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Palkovič

Matičná iniciatíva súvisí podľa Matuškovej s pripravovanými oslavami 100. výročia prijatia dokumentu Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918, ktorý je známy aj ako Martinská deklarácia.

Martin 18. októbra (TASR) – Na Národnom cintoríne v Martine očistili v pondelok (15.10.) členovia miestneho odboru Matice slovenskej (MS) a zamestnanci MS 31 hrobov slovenských dejateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková.

"Zatiaľ sa nám podarilo očistiť tri desiatky hrobov slovenských národovcov a vlastencov, medzi inými Štefana Krčméryho, Anny Jesenskej, Izabely Textorisovej či Viliama Paulinyho-Tótha a Mudroňovcov. Pokračovať budeme 29. októbra na ďalších hroboch našich dejateľov," uviedla predsedníčka martinského miestneho odboru MS Taťana Sivová.

Matičná iniciatíva súvisí podľa Matuškovej s pripravovanými oslavami 100. výročia prijatia dôležitého dokumentu Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918, ktorý je známy aj ako Martinská deklarácia. "Signatári ňou vyslovili sebaurčovacie právo slovenského národa a ustanovili Slovenskú národnú radu za jedinú predstaviteľku oprávnenú vystupovať v mene Slovákov," pripomenula hovorkyňa MS.

"Čistenie hrobov slovenských osobností bolo zároveň príležitosťou na zamyslenie sa nad ich celoživotnou prácou pre spoločnosť, ako aj nad tým, aký odkaz zanecháme my našim deťom," dodala Sivová.