Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na Gotickej ceste na Gemeri pokročili v obnove evanjelických kostolov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Gemer je región plný dosiaľ málo poznaných vzácnych kultúrnych pamiatok, medzi ktorými sa vynímajú evanjelické kostoly z predreformačného obdobia, uviedol Koska z občianskeho združenia Gotická cesta.

Bratislava 19. februára (TASR) – Na Gotickej ceste na Gemeri sa vlani podarilo pokročiť v obnove štyroch evanjelických gotických kostolov v Ochtinej, Koceľovciach a Štítniku (všetky okres Rožňava), ale aj v Ratkovej v okrese Revúca. Informuje o tom Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku na svojom webe.

"Gemer je región plný dosiaľ málo poznaných vzácnych kultúrnych pamiatok, medzi ktorými sa vynímajú evanjelické kostoly z predreformačného obdobia. Táto oblasť bola v minulosti bohatá z ťažby a spracovania rúd, a preto si tu ľudia mohli dovoliť nechať vymaľovať svoje kostoly zručnými talianskymi majstrami a ich žiakmi," uviedol Peter Koska z občianskeho združenia Gotická cesta. Tieto nástenné maľby sa v kostoloch po prijatí reformácie zväčša zabielili.

Počas baroka pribudli do kostolov najmä oltáre a kazateľnice. V súčasnosti sú tieto kostoly spojené s Gotickou cestou na Gemeri. "Ateizácia za socializmu aj ekonomický úpadok Gemera, nezamestnanosť a vysťahovalectvo mladých v posledných rokoch sa však podpísali aj na stave kostolov. Občianske združenie Gotická cesta sa angažuje v ich obnove, aby zostali ich kultúrne aj duchovné hodnoty zachované," poznamenal Koska.

Vlani sa podarilo podporiť štyri projekty v gotických evanjelických kostoloch sumou 3232 eur. V Ochtinej sa podarilo dokončiť poslednú etapu celkovej obnovy strechy a výmenu šindľovej krytiny. V Koceľovciach podporili poslednú etapu reštaurovania barokového oltára. V Ratkovej sa začala obnova strechy kostola. V Štítniku bol finančne podporený výskum krovu severnej lode kostola, bez ktorého by nebolo možné pokračovať v obnove striech.