Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na jarmoku v Trnave triumfovalo stretnutie rytierov a remeselníkov

Pohľad z metskej veže na hlavnú ulicu počas Tradičného trnavského jarmoku 8. septembra 2012 v Trnave. Foto: TASR/Peter Kollár

Historický festival Stredovek pod hradbami, ktorý sa konal dnes a v piatok 7. septembra pritiahol viac ako 10-tisíc veľkých i malých záujemcov, Trnavčanov i návštevníkov mesta.

Trnava 8. septembra (TASR) – Tretie stretnutie hrdých rytierov, krásnych dám, šikovných kuchárok a remeselníkov pod trnavskými hradbami počas tradičného jarmoku tromflo v návštevnosti predchádzajúce dva ročníky.

Historický festival Stredovek pod hradbami, ktorý sa konal dnes a v piatok 7. septembra pritiahol viac ako 10.000 veľkých i malých záujemcov, Trnavčanov i návštevníkov mesta. Devízou podujatia je podpora trnavskej radnice, čo umožňuje, že vstup na veľkolepé stretnutie s hrdinami dávnej histórie je bezplatný.

"Oceňujeme tento postoj mesta, dostali sme sa do rebríčka top 5 takýchto akcií," povedal za organizátorov z Kompánie trnavských žoldnierov Bystrík Holeček. Kompánia spolu s Trnavským šermiarskym cechom pripravila v Sade Antona Bernoláka podmienky pre usídlenie táborov s orientáciou na 9. až 16. storočie, a tak si návštevníci mohli pozrieť bojovú výstroj, odevy i predmety z rôznych historických období. Prezentovať sa nimi prišli skupiny z celého Slovenska, domáci boli zastúpení ešte sokoliarmi z Modranky a hudobnou skupinou Fándlyho bicykel.

Každú celú hodinu sa v parku začínal program účinkujúcich, diváci si mohli pozrieť inscenované krčmové bitky i galantné dvorenia paniam v krásnych róbach, mohli si vyskúšať narábanie s dobovými zbraňami, kedy mnohí ocenili šikovnosť bojovníkov, keďže to naozaj nie je ľahké. Prvýkrát na Stredoveku pod hradbami inštalovali organizátori stredovekú hradbu a, inšpirovaní podnetmi z predchádzajúcich ročníkov, rozhodli sa pre „starobylý“ catering.

"Ľudia nám vlani vraveli, je to tu pekné a poučné, ale najesť sa musíme ísť inde. Tak sme pre tento rok dali ušiť historický stan s rozmermi 12 krát 8 metrov a pod neho inštalovali pekáreň, čajovňu, pečenie býka i prasiatok," dodal Holeček, spokojný s týmto rozhodnutím, pretože našlo dobrú odozvu.

Zostavu Trnavčanov tvorili asi štyri desiatky ľudí, pomer mužov a žien je podľa Holečka tak 7 ku 3. "Sme takí blázni, každý z nás je zanietený pre to, čo robíme, inak to ani nejde. Musíme na sebe stále pracovať, zaujímať sa o históriu a tiež mať možnosť do toho aj niečo investovať. Lebo v skutočnosti je to veľmi drahý koníček," dodal Bystrík Holeček.