Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Bratislava bude na jeseň hľadať prevádzkovateľov požičiavania bicyklov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Hoci o projekt mali najprv záujem dvaja uchádzači, do súťaže sa nikto neprihlásil. Primátor napriek tomu vidí reálne, že budúce leto budú môcť Bratislavčania jazdiť mestom požičanými bicyklami.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Hlavné mesto chce na jeseň opäť hľadať prevádzkovateľov, ktorí by v Bratislave požičiavali bicykle. Hoci o projekt mali najprv záujem dvaja uchádzači, do súťaže sa nikto neprihlásil. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) napriek tomu vidí reálne, že budúce leto by už mohli Bratislavčania jazdiť mestom požičanými bicyklami. "Dá sa to, potenciálni záujemcovia sú," odôvodnil Ftáčnik pre TASR.

Súťaž na systém, pomocou ktorého by si mohol každý Bratislavčan požičať bicykel na jednom mieste a na inom ho vrátiť, vyhlásilo mesto ešte v marci a prihlášky mohli uchádzači posielať do 27. apríla. Žiadna neprišla, podľa Ftáčnika aj preto, že záujemcom sa nepáčili vybrané lokality. "Máme avízo, že jeden z nich chcel iné," dodal.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Michal Svítok
Naplánovaných je 12 cyklostaníc
Magistrát chce teda zmeniť formu obstarávania na priame rokovanie a oslovovať konkrétnych záujemcov. Od mája plánuje vyzvať nielen tých dvoch, ktorí sa nakoniec do súťaže neprihlásili, ale aj prevádzkovateľa požičiavania bicyklov vo Viedni. "Chceme dostať na stôl ponuky, ktoré sú reálne, nečakáme na anonymné," dodal primátor. Sflexibilniť by sa tak tiež mohol výber lokalít. V prvej etape plánovalo mesto vybudovať osem cyklostaníc v lokalite Štefánikovo a Hviezdoslavovo námestie, miesto pri Novom moste, Sade Janka Kráľa, Karloveskom ramene či pri obchodných centrách Aupark, Eurovea a River Park. V druhej etape chcelo systém rozšíriť o ďalšie tri kontaktné miesta, a to na Poštovej ulici, pred Ekonomickou univerzitou v Petržalke a na parkovisku Železná studienka.

Na každom cyklostojisku budú upravené bicykle
Hoci Bratislavčan nepríde do mesta bicyklom, vďaka systému by sa mohol rýchlo presunúť z jedného miesta na druhé. Na jednom cyklostojisku pritom plánujú minimálne desať bicyklov, ktoré budú špeciálne upravené, chránené proti rozmontovaniu a zničeniu, prispôsobené celoročnej prevádzke a so systémom uzamykania v stojane.

Bratislava sa takúto službu usilovala poskytovať už pred niekoľkými rokmi, projekt vtedy nevyšiel. Či sa to tentoraz podarí, zatiaľ nie je jasné. Ak by však na jeseň s prevádzkovateľom dohodli, na jar by už podľa Ftáčnika mohli začať realizovať zámer a od leta požičiavanie spustiť.