Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Kopčianskej unikla nebezpečná látka, zranilo sa 16 osôb

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa informácií operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave intoxikáciu spôsobil styrén a oxid siričitý.

Bratislava 26. septembra (TASR) - V areáli bývalej Matadorky, v sídle spoločnosti Auto-Klima na Kopčianskej ulici v Bratislave, dnes krátko po 11.00 hodine došlo k úniku nebezpečnej látky apropol. Intoxikácia touto látkou a jej zložkami si vyžiadala 16 zranených osôb, v jednom prípade ide o zranenie vážnejšieho charakteru.

Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave intoxikáciu spôsobili styrén a oxid siričitý. Hasiči miesto evakuovali, zabezpečili dekontamináciu osôb i objektu a objekt odpojili od elektrickej energie. Záchranárom takisto asistovali pri prvej pomoci zranených osôb.

"Dňa 26. septembra o 11.15 h bol nahlásený na Operačné stredisko Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave únik nešpecifikovanej nebezpečnej látky a intoxikovaná osoba na Úderníckej ulici č. 9 v Bratislave. Na mieste udalosti zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného útvaru hl. m. SR Bratislavy," uvádza sa v tlačovej správe HaZZ.



"Spolu je nasadených šesť kusov hasičskej techniky a 20 hasičov. Látka unikla z otvorených nádob v objekte firmy. Spolu bolo postihnutých 16 osôb, ktoré boli na mieste vyšetrené a postupne prevezené do bratislavských nemocníc. Zásah na likvidáciu následkov stále prebieha," konštatuje HaZZ v stanovisku.

Podľa hovorcu Záchrannej zdravotnej služby Borisa Chmela sa aktuálne počet zranených zvýšil už na 16. "V jednom prípade ide o stredne ťažké zranenie," dodal s tým, že zranení boli prevezení do nemocníc na Kramároch a v Ružinove.

"Dnes predpoludním sme prijali oznámenie o úniku nebezpečných látok a priotrávení osoby v areáli jednej z budov na Kopčianskej ulici v Bratislave. Oznámenie sme preverili a policajti na mieste zistili, že sa tu nachádza jedna intoxikovaná osoba," uviedla pre TASR policajná hovorkyňa Petra Hrášková. Dodala, že spolu s hliadkami polície boli na miesto vyslané aj záchranné zbory.



"Lekár sa na mieste vyjadril, že došlo k intoxikácii jedného muža. Tento bol prevezený do nemocnice spolu s ďalšími 15 osobami, u ktorých vzniklo podozrenie, že prišli do styku s nebezpečnou látkou," dodala.

Miesto podľa nej v súčasnosti zabezpečuje Hasičský a záchranný zbor. "Až keď budú hodnoty uniknutej látky na mieste nulové, bude možné vykonať obhliadku. Poverený príslušník PZ začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. O akú látku išlo, preukážu až výsledky ďalšieho vyšetrovania. V prípade preukázania viny hrozí za takéto konanie trest odňatia slobody vo výške jedného roka," uzavrela Hrášková.

"Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) vyšetrila všetkých 16 ľudí (13 mužov a 3 ženy) privezených do našich nemocníc s podozrením z intoxikácie chemikáliou. U nikoho z nich sa napokon priotrávenie nepotvrdilo. Napriek tomu sme im odporúčali zostať 24 hodín v nemocnici, pretože zdravotné komplikácie sa môžu v niektorých prípadoch objaviť aj neskôr. Pätnásť ľudí sa rozhodlo na vlastnú žiadosť odísť. Subjektívne sa cítili v poriadku. V nemocnici tak zostal len jeden muž, ktorý mal najvážnejšie ťažkosti zo všetkých. Na pracovisku na Kopčianskej ulici odpadol a pociťoval silné kŕče. Ich príčinu sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, zostáva preto na pozorovaní," uviedla pre TASR hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.