Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Na košickej železničnej stanici darovali krv aj športovci

Darovanie krvi. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Optimálny čas pre darovanie, ak si dal niekto skrášliť tetovaním telo, je pol roka po zákroku. Pri čítaní pokynov pre darcu to veľa ľudí prekvapí.

Košice 12. februára (TASR) - Darovať krv po prvý raz bolo výzvou pondelkového podujatia Nová krv pre Košice, na ktorú zareagoval aj futbalový tím FC Lokomotíva Košice s hráčmi základnej zostavy a vedením klubu. Zo športovcov sa pridali i košickí volejbalisti a florbalisti. Cieľom podujatia, ktoré sa konalo na železničnej stanici, bolo podporiť darovanie krvi predovšetkým u prvodarcov, a to bez ohľadu na ich vek.

"Nebolo to len tak. Nervy pomaly ako pred penaltou," zhodnotili prvé "pustenie žilou" mladí obrancovia Lokomotívy Mikuláš Tóth a Róbert Cicman. "Pani doktorka sa pýtala, ako dlho mám tetovanie, lebo aj na tom záleží, či môžem darovať krv, alebo nie," pridal sa útočník Róbert Jano.

"Optimálny čas pre darovanie, ak si dal niekto skrášliť tetovaním telo, je pol roka po zákroku. Pri čítaní pokynov pre darcu to veľa ľudí prekvapí," vysvetlila Justína Bosáková z Národnej transfúznej stanice, stredisko Košice. "Často sa stáva, že pred samotným odberom si najmä páni dodajú odvahu tým, že si ešte jednu zapália. Fajčeniu by mali dať stopku aspoň osem hodín pred darovaním krvi," dodala lekárka. K prvodarcom sa zaradil aj florbalista ATU Košice Martin Spišák. Ozdobou medzi športovcami bol volejbalista VK KDS Šport Košice Jakub Bališin, už 23-násobný darca.

Alena Bašistová z Nadácie Ochranné krídla, organizátora podujatia, ocenila záujem darovať krv aj zo strany stredoškolákov či pracovníkov železničnej i susednej autobusovej stanice. "Projekt Nová krv pre Košice bude pokračovať aj po valentínskom týždni, počas roka, aby sme oslovili čo najširšie publikum v rôznom čase," konštatovala.

TASR o podujatí informovala Katarína Poláčková zo spoločnosti KP consulting & services.