Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Na múre pred banskoštiavnickou radnicou odhalia nový reliéf

Na snímke múr pred radnicou v Banskej Štiavnici doplnia počas tohtoročných Salamandrových dní posledným reliéfom. Päticu keramických reliéfov pred budovou radnice v Banskej Štiavnici doplní posledný. Tento rok si totiž pripomíname 25. výročie zápisu mesta a technických pamiatok v okolí do tohto zoznamu UNESCO. Odhalenie reliéfu sa uskutoční počas Salamandrových dní, ktoré budú tento rok v dňoch 6. až 8. septembra. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Odhalenie reliéfu sa uskutoční počas Salamandrových dní, ktoré budú tento rok v dňoch 6. až 8. septembra.

Banská Štiavnica 22. augusta (TASR) - Päticu keramických reliéfov pred budovou radnice v Banskej Štiavnici doplní posledný. "Posledná plastika, ktorú osadíme tento rok, bude venovaná 25. výročiu zápisu Banskej Štiavnice do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Tento rok si totiž pripomíname 25. výročie zápisu mesta a technických pamiatok v okolí do tohto zoznamu," priblížila primátorka Nadežda Babiaková.

Odhalenie reliéfu sa uskutoční počas Salamandrových dní, ktoré budú tento rok v dňoch 6. až 8. septembra. Samotné odhalenie je naplánované po slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Kostole sv. Kataríny.

Autorom reliéfov je miestny sochár Vladimír Oravec. Plastiky spodobujú legendu o vzniku Banskej Štiavnice, Máriu Teréziu, ktorá tu ustanovila slávnu Akadémiu a jej profesorov a ďalšie míľniky v dejinách mesta. Posledný reliéf pribudol na múre vlani. Tento rok múr aj s plastikami samospráva zrekonštruovala, dlhodobým problémom oporného múru je totiž vlhnutie.