Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Na náučnom chodníku Bojisko Rimavská Baňa pribudli nové zastavenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Náučný chodník Bojisko Rimavská Baňa mapuje bitku medzi povstaleckým peším práporom a útočiacou nemeckou jednotkou z októbra 1944.

Rimavská Baňa 24. októbra (TASR) - Na náučnom chodníku Bojisko Rimavská Baňa, ktorý návštevníkom približuje tamojšie udalosti z obdobia Slovenského národného povstania (SNP), pribudli nové sochy vojakov, altánok či smerové tabule a informačné tabule. TASR o tom informovala oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer.

"Dokončením druhej etapy chodníka sme rozšírili existujúci chodník o nové zastavenia. Spolu s obcou Rimavská Baňa sme vybudovali drevený altánok pri studničke a osadili smerovacie tabule pre zlepšenie orientácie na trase," priblížil autor projektu Viktor Brádňanský s tým, že realizáciu projektu finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj.

Ďalšie financie na druhú etapu náučného chodníka získala OOCR Gemer v spolupráci s obcou Rimavské Zalužany z Ministerstva obrany SR. "Vďaka tomuto projektu pribudli na kóte Háj dve nové sochy povstaleckých vojakov a doplnili sme informácie o udalostiach, ktoré boli spojené s bojmi v okolí obcí Rimavské Zalužany a Rimavská Baňa," dodal Brádňanský.

Náučný chodník Bojisko Rimavská Baňa mapuje bitku medzi povstaleckým peším práporom a útočiacou nemeckou jednotkou z októbra 1944. Na siedmich zastaveniach návštevníkov informuje aj o vyhlásení SNP, formovaní 1. Československej armády na Slovensku či príprave obrany obranného úseku pri Rimavskej Bani. Súčasťou chodníka je tiež obnovený autentický guľometný bunker na kóte Hrb.