Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Na rezidenčný program v DŠT sa prihlásilo 129 projektov z 33 krajín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Z prihlásených projektov bola úspešná napríklad performerka Katarína Rampáčková s projektom Telom cítiť mesto.

Banská Bystrica 21. januára (TASR) - Na rezidenčný program v Divadle Štúdio tanca (DŠT) sa prihlásilo 129 projektov z 33 rôznych krajín. Divadlo sa už tretíkrát stane miestom na tvorbu nových tanečných umeleckých projektov, tvoriť tu budú umelci zo Slovenska, Írska, Ukrajiny, Talianska, Českej republiky a Rakúska. TASR o tom informovala PR manažérka DŠT Veronika Chrienová.

Do rozhodovacieho procesu v rámci rezidenčného programu tento rok DŠT zapojilo aj externých členov komisie. Z prihlásených projektov tak okrem zamestnancov divadla vyberali i zástupcovia iných kultúrnych organizácií. Komisia spoločne vybrala 10 projektov, v rámci ktorých budú v banskobystrickom divadle tvoriť slovenskí i zahraniční umelci.

Z prihlásených projektov bola úspešná napríklad performerka Katarína Rampáčková s projektom Telom cítiť mesto. Zaoberať sa bude rešeršom historických pamiatok v Banskej Bystrici, ktoré by chcela následne oživiť pomocou pohybových máp. Vybraný bol aj projekt zoskupenia SVUNG Research Group z Rakúska, ktorý sa pokúsi o tanečné intervencie v okolitej prírode, či projekt spojenia žongléra Lukasa Blaha Bliss z Česka a slovenského tanečníka Andreja Štepitu.

DŠT v Banskej Bystrici je rezidenčným centrom už tretíkrát, v rokoch 2022 a 2023 tu rezidenčný pobyt absolvovalo 14 umelcov a umeleckých zoskupení. "Umelecké rezidenčné pobyty posúvajú vpred naše divadlo, umelcov a aj našu komunitu a divákov. Vnímame ako naše privilégium a povinnosť tieto priestory poskytnúť aj nezávislým umelcom či iným zriaďovaným súborom zo Slovenska aj zahraničia," uviedla riaditeľka divadla Lucia Kašiarová.