Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na severnom Slovensku pomôžu s kalamitou stovky hasičov

Ťažká vyslobodzovacia hasičská technika je od utorka (15.1.) rána k dispozícii v 11 lokalitách Žilinského kraja. Počas dňa zasahovalo na severe Slovenska 60 hasičov, pomoc potrebovali najmä v okresoch Čadca, Žilina a Námestovo, ale aj v Tvrdošíne, Trstenej a Nižnej. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Mimoriadna situácia v Žilinskom kraji naďalej platí na území okresu Námestovo a v ďalších obciach.

Bratislava/Námestovo 19. januára (TASR)- Desiatky dobrovoľných hasičov smerujú v sobotu na sever Slovenska, aby pomohli pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity. Päť autobusov s 250 hasičmi z okresov Galanta, Dunajská Streda, Komárno, Prešov, Sabinov, Bardejov, Pezinok, Senec, Senica, Skalica a Nové Zámky by malo do Námestova doraziť medzi 10.00 h a 11.00 h. Informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Okrem dobrovoľných hasičov v autobusoch sa na pomoc vydalo približne 100 ďalších, ktorí zvolili iný spôsob dopravy," doplnila Farkasová.

Na sever Slovenska už dorazili všetci dobrovoľní hasiči, ktorých tam vyslali na pomoc z viacerých kútov Slovenska. "Pred hodinou prišlo na miesto 100 členov DHZO z Prešovského kraja, ktorí budú pomáhať v obciach Zákamenné, Novoť a Krušetnica. Pred pár minútami dorazili do Oravskej Lesnej aj posledné tri autobusy. Dobrovoľní hasiči z autobusu z Nitrianskeho kraja smerujú na pomoc do obce Mútne, posádky z autobusov z Bratislavského a Trnavského kraja budú odstraňovať následky snehovej kalamity v Oravskej Lesnej," priblížila Farkasová.

Členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí sú podľa nej v plnom nasadení pripravení pomôcť v zasiahnutých obciach pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity. "Ide o sústredenú pomoc dobrovoľných hasičov ohromných rozmerov," zdôraznila.

Mimoriadna situácia v Žilinskom kraji naďalej platí na území okresu Námestovo a v ďalších obciach. Na zhadzovanie snehu z preťažených stromov na hornej Orave vo štvrtok (17. 1.) prvýkrát v histórii využili vrtuľník. Pri odstraňovaní následkov kalamity pomáhajú od utorka (15. 1.) aj vojaci.

Historicky prvýkrát v spolupráci HaZZ a Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR došlo ku koordinovanému presunu takého veľkého množstva hasičov na pomoc ku konkrétnej udalosti, skonštatovala Farkasová.

Po 14.00 h by na miesto mala prísť aj ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD).

Pomáha už asi 400 hasičov



Na severe Slovenska pomáha od sobotného rána s odstraňovaním následkov snehovej kalamity vyše 400 dobrovoľných hasičov. Informovala o tom na brífingu v Oravskej Lesnej ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD).

"Ako sme avizovali, situácia sa vyvinula tak, že jednotlivé dotknuté a postihnuté obce potrebujú pomoc v tom, aby sa intravilány obcí vyčistili od nadbytočného snehu," pripomenula Saková.

Po celom Slovensku podľa nej v rámci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) stiahli celú techniku, čo sa týka nakladačov, bagrov, traktorov, sklopiek. "Zároveň sme povolali aj špecialistov lezcov v rámci profesionálov HaZZ. Dnes ich je tu približne 35, ktorí vo vysokých polohách, samozrejme s istením, odstraňujú sneh zo striech či už obecných domov, alebo domov občanov v jednotlivých obciach. Samozrejme sme povolali aj dobrovoľných hasičov z celého Slovenska. Banskobystrický, Trenčiansky a Košický kraj sme nechali zatiaľ v rezerve. Ako prví dorazili dobrovoľní hasiči z Trnavského kraja, neskôr Bratislavského, Nitrianskeho, Prešovského kraja," priblížila.

Od sobotného rána podľa ministerky pracuje priamo v lokalitách na Orave, ktoré si to najviac vyžadujú, vyše 400 dobrovoľných hasičov. Tí pomáhajú odstraňovať sneh z obecných budov, súkromných obydlí a zabezpečujú prístup k imobilným občanom.

"Vyzerá, že má prísť arktická zima, nie s veľkým množstvom zrážok. To znamená, že situácia vyzerá priaznivo. Za posledné dni tu napadlo snehu ako na Orave zvyčajne za jeden mesiac, a to bol ten najväčší problém. Ak vám denne napadne 20 centimetrov zrážok, viete si s tým v rámci údržby miestnych komunikácií pomôcť, ale vzhľadom na hustotu zrážok, ktorá tu bola za posledné dni, toto bolo nemožné. Preto tu zasahuje toľko profesionálnych, dobrovoľných hasičov alebo 70 vojakov, samozrejme aj polícia," ozrejmila ďalej Saková s tým, že sa tešia prognóze počasia a dúfajú, že neprídu veľmi veľké teplá okolo 10 stupňov Celzia, čo by mohlo prípadne spôsobiť povodne.

Zásah dobrovoľných hasičov, ako podotkla Saková, reagoval na zasadnutia krízových štábov, na ktorých prioritné požiadavky rezort promptne reagoval. "Kým do konca minulého týždňa možno 25 obcí vyhlásilo mimoriadnu situáciu, 70 obcí ju vyhlásilo začiatkom tohto týždňa. Nemyslím si, že sme prišli neskoro. Každodenne, operatívne reagujeme na všetky požiadavky, ktoré krízové štáby vznesú," doplnila.

Niektorí dobrovoľní hasiči by mali v postihnutých obciach podľa potreby zostať do nedele (20.1.). Ostatní, ak nevznesú požiadavky na ich potrebu, končia so svojou prácou ešte v sobotu. "Profesionálnych hasičov sa snažíme obmieňať, aby dočerpali fyzické sily, a krajský riaditeľ v Žiline (riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline Jaroslav Kapusniak, pozn. TASR) má túto situáciu pod kontrolou. Keď fyzické sily hasičom v Žilinskom kraji nebudú stačiť, povolávame hasičov z celého Slovenska," dodala Saková.

Mimoriadna situácia v Žilinskom kraji naďalej platí na území okresu Námestovo a v ďalších obciach. Na zhadzovanie snehu z preťažených stromov na hornej Orave vo štvrtok (17. 1.) prvýkrát v histórii využili vrtuľník. Pri odstraňovaní následkov kalamity pomáhajú od utorka (15.1.) aj vojaci.