Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Na výstavbu novej krytej plavárne si Lučenec vezme úver 3 milióny eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Pôvodnú plaváreň samospráva zatvorila v roku 2015 v dôsledku havarijného stavu.

Lučenec 26. apríla (TASR) – Na výstavbu novej krytej plavárne, ktorá má stáť v areáli letného kúpaliska, si mesto Lučenec vezme dlhodobý investičný úver vo výške troch miliónov eur, čo je zároveň aj predpokladaná cena diela pred vysúťažením. Prijatie úveru odsúhlasili mestskí poslanci na svojom poslednom, aprílovom zasadnutí.

Nová krytá plaváreň bude podľa dôvodovej správy pozostávať z 25-metrového plaveckého bazéna a malého bazéna, obslužných priestorov a wellnes oddelenia s fínskou i parnou saunou, ochladzovacím bazénom a ležadlovou zónou. Verejné obstarávanie samospráva vyhlási v najbližších dňoch.

Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej vzatie nového úveru nijako neohrozí hospodárenie mesta, ktoré je podľa jej slov v súčasnosti na rekordne dobrej úrovni, pričom jeho zadlženie predstavuje 15,38 % bežných príjmov minulého roka. „Keby sme šli v tomto režime, tak mesto bude v roku 2019 zadlžené na 32 % a v roku 2020 na 28 %,“ konkretizovala.

Čerpanie úveru samospráva predpokladá čiastočne už v roku 2018, ale hlavne v roku 2019 tak, aby plaváreň mohli dokončiť najneskôr v roku 2020. „Snažíme sa o to. Samozrejme, proces prípravy takejto investície je možno zdĺhavejší ako samotná výstavba,“ podotkla pre TASR primátorka s tým, že nechcú byť nezodpovední a narýchlo pripraviť takto veľký projekt za dva či tri mesiace.

Pôvodnú plaváreň samospráva zatvorila v roku 2015 v dôsledku havarijného stavu. Jej rekonštrukcia podľa vedenia mesta nebola ekonomicky výhodná, preto sa rozhodlo o výstavbe úplne nového objektu. Budovu bývalej plavárne sa Lučenec pokúšal odpredať, zatiaľ sa však nenašiel záujemca, ktorý by za ňu zaplatil požadovanú sumu. Samospráva má s budovou navyše každoročné náklady, napríklad vo forme splácania úveru, za ktorý bola v minulosti kúpená.

V súčasnosti v Lučenci nie je k dispozícii žiadny krytý bazén a občania musia využívať akvapark v neďalekých Rapovciach, prípadne kryté plavárne v okolitých okresných mestách.