Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na zámku vo Zvolene bude výstava Dedičstvo Karola Veľkého

Zvolenský zámok Foto: TASR

Okrem cenných exponátov z obdobia Karola Veľkého zo strednej a západnej Európy, návštevníci uvidia i najkrajšie nálezy z výskumov na tamojšom Pustom hrade, hradiskách v Môťovej, Detve i Poiplí.

Zvolen 13. apríla (TASR) - Aktuálne odštartovaný celotýždňový cyklus, v rámci ktorého pracovníci Slovenskej národnej galérie (SNG) na Zvolenskom zámku približujú návštevníkom miestne umenie, zaujímavých ľudí či filmovú tvorbu, je jedným z viacerých podujatí, ktorým vedenie galérie otvára verejnosti brány zámku. Okrem vlastných podujatí, bude interiér aj exteriér tejto kultúrnej pamiatky po celý rok ponúkať aj viaceré divadelné a koncertné vystúpenia.

Ako pre TASR uviedla riaditeľka zvolenskej galérie Erika Trnková, z vlastných podujatí bude asi najočakávanejšia výstava Dedičstvo Karola Veľkého. "Je výnimočná aj tým, že po štyroch storočiach prináša na Zvolenský zámok ako jeden z exponátov Svätoštefanskú korunu, ktorá tu bola uložená v rokoch 1619-1621," priblížila.

Okrem cenných exponátov z obdobia Karola Veľkého zo strednej a západnej Európy, návštevníci uvidia i najkrajšie nálezy z výskumov na tamojšom Pustom hrade, hradiskách v Môťovej, Detve i Poiplí. Výstava sa uskutoční od 19. júna do 28. októbra.

Na zámku sa koncom apríla bude konať pravidelné podujatie Noc smiechu a strachu, v máji Noc múzeí a galérií, v júni koncert skupín Billy Barman a Para a počas letných prázdnin denný letný tábor pre deti a tiež Letné kino na Zvolenskom zámku.