Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Najobľúbenejším miestom v bratislavskom lesoparku je Partizánska lúka

Posedenie v areáli Partizánskej lúky Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prieskum v bratislavskom lesoparku sa realizoval v rámci projektu Urbannatur, ktorý je súčasťou Programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Rakúsko 2007-2013.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Mestské lesy v Bratislave vyhodnotili júnový prieskum návštevnosti bratislavského lesoparku. Výsledky prieskumu majú pomôcť účelne rozvíjať územie Mestských lesov.

"V prieskume sme chceli zistiť, koľko návštevníkov a akí prídu do lesoparku počas jedného víkendového dňa a tiež, akými vstupmi do lesoparku prichádzajú," povedala pre TASR Joana Holčíková, projektová manažérka Mestských lesov v Bratislave. Táto časť prieskumu sa odohrala v sobotu 9. júna. "Druhou časťou prieskumu bolo zisťovanie preferencií návštevníkov lesoparku prostredníctvom dotazníkov, ktoré mohli respondenti vyplniť v priebehu mesiacov jún a júl 2012."

Väčšina návštevníkov prišla od Červeného mosta
"Z jednodňového prieskumu vyplynulo, že cieľom návštevy bola najčastejšie Partizánska lúka. Navštívila ju alebo cez ňu vstúpila do územia polovica z celkového počtu návštevníkov lesoparku," povedala Holčíková s tým, že najvýznamnejším vstupom z monitorovaného počtu bol vstup od Červeného mosta, kadiaľ prišlo 62 percent z celkového počtu návštevníkov lesoparku.

Prieskum poukázal aj na to, že pre návštevníkov lesoparku, ktorí prichádzajú k areálu autom, by bolo potrebné minimálne strojnásobiť kapacitu parkoviska pri Partizánskej lúke, ktoré je motorizovanými návštevníkmi najviac obsadzované. "Počas prieskumného dňa sa parkovisko úplne zaplnilo už o pol desiatej predpoludním," uviedla Holčíková.

Ilustračné foto
Foto: TASR
Až 13 percent cyklistov
Najvýznamnejším "cyklistickým" vstupom bol vstup od Potočnej ulice v Rači, cez ktorý prišlo do lesoparku 37 percent cyklistov. Holčíková spresnila, že cyklisti tvorili 13 percent z celkového počtu návštevníkov lesoparku.

V septembri prieskum zopakujú
Počas zbierania dát do kvantitatívnej časti prieskumu navštívilo lesopark celkovo 7279 osôb. Spolu so svojimi majiteľmi prišlo do lesoparku 216 psov. Dáta sa zbierali iba sedem hodín, keďže prieskum narušilo daždivé počasie. Holčíková preto povedala, že pre spresnenie prieskumu, konfrontáciu a úplné informácie o návštevnosti lesoparku by Mestské lesy Bratislava prieskum ešte raz zopakovali, ideálne by bolo v septembri, počas slnečného dňa.

Najviac návštevníkov na jar a na jeseň
Ma margo kvalitatívneho prieskumu Holčíková uviedla, že v júni a júli 2012 bolo vyplnených viac ako 800 dotazníkov. Z nich vyplynulo, že ľudia navštevujú lesopark najviac na jar a na jeseň. Najčastejšími dôvodmi návštevy sú prechádzky a turistika, šport, venčenie psov a opekanie pri ohni. "Respondenti takisto uviedli, že medzi najväčšie pozitíva bratislavského lesoparku patrí jeho dostupnosť a široká škála možností pre oddych a zábavu, ktorú poskytuje," uviedla Holčíková. Za hlavné negatíva označili ľudia zlý stav bufetov na Železnej studienke a zlý stav ciest. 

Viac informácií na webe
Prieskum v bratislavskom lesoparku sa realizoval v rámci projektu Urbannatur, ktorý je súčasťou Programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Rakúsko 2007-2013. Projekt je financovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR. Kompletné vyhodnotenie prieskumu návštevnosti je uvedené na webe Mestských lesov v Bratislave – www.ba-lesy.sk.