Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Najväčší poslanecký klub v Bratislave chce od štátu dotáciu pre mesto

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zvýšenie príspevkov je jednou z možností, ako znižovať zadĺženie mesta.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Najväčší bratislavský poslanecký klub SDKÚ-DS, Most-Híd plánuje na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva vyzvať primátora, aby presadil dotáciu od štátu pre hlavné mesto. Tá by mala byť vo výške 10 percent z mestského rozpočtu, teda 22 miliónov eur, ktoré by mesto zo štátnej kasy dostávalo raz ročne.

"Bratislava patrí medzi najzadlženejšie slovenské mestá a zadlženie sa jej nedarí znižovať. Je hlavným mestom, sú tu ministerstvá, štátne orgány, žije a pracuje tu viac ako 100.000 ľudí, ktorí nemajú v Bratislave trvalý pobyt. Používajú pritom infraštruktúru, ale nijako na ňu neprispievajú. Bratislava to musí hradiť zo svojich zdrojov a tie chýbajú inde," poznamenal Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS, Most-Híd), predseda finančnej komisie mesta na dnešnom rannom brífingu. Okrem zvýšenia dotácie by bolo podľa neho jednou z možností, ako znižovať zadlženie mesta, aj zvýšenie koeficientu prerozdeľovania dane z príjmu fyzických osôb.

Podľa Nesrovnala je dnes ideálny čas na to, aby tento návrh v Národnej rade SR prešiel. "Smer má v parlamente väčšinu a je primátorov podporovateľ," podotkol.