Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Návštevníci Oravského hradu zažijú svadby dcér palatína Thurza

Oravský hrad. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Život Juraja Thurza je ako vystrihnutý z rozprávky, nielen že mal rozprávkovú moc a bohatstvo, ale mal aj sedem dcér, ktorým vystrojil rozprávkové svadby.

Oravský Podzámok 23. júla (TASR) - Rozprávkové svadby dcér palatína Juraja Thurza sú témou dnešného tematického podujatia na jednom z tradične najnavštevovanejších slovenských hradov. Program s názvom Svadby z rodu Thurzo môžu návštevníci Oravského hradu zhliadnuť do 17.00 h.

"Život Juraja Thurza je ako vystrihnutý z rozprávky, nielen že mal rozprávkovú moc a bohatstvo, ale mal aj sedem dcér, ktorým vystrojil rozprávkové svadby. Dodnes nás môže udivovať zoznam obrovského množstva, ktoré prítomní zjedli," informoval TASR Martin Farbák z oddelenia marketingu Oravského múzea so sídlom v Dolnom Kubíne, ktoré hrad spravuje.

Vysvetlil, že vtedajší kronikári si podrobne zapisovali údaje o množstve spotrebovaných potravín na svadobných hostinách a karoch. Na svadbe Judity Thurzovej s pánom Vršateckého hradu Andrejom Jakušicom sa minulo 35 volov, 117 teliat, 156 jahniat, 116 prasiec, 27 sŕn, 188 zajacov, 525 jarabíc, 414 kapúnov, 784 sliepok, 419 husí, 5365 vajec, 70 hlavátok a 2300 pstruhov.

"My síce na podujatí Svadby rodu Thurzo nebudeme mať také hojné občerstvenie, no napriek tomu sa môže návštevníci Oravského hradu tešiť na bohatý a zaujímavý program. Zažijú napríklad dobové pytačky, tance a aj samotnú svadbu," dodal Farbák.