Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Návštevníci Rákociho paláca spoznajú alchýmiu kváskovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podujatie sa uskutoční v rámci pravidelného cyklu Čaj o piatej u Rákociho.

Prešov 26. augusta (TASR) – Návštevníci Rákociho paláca, sídla Krajského múzea v Prešove, sa môžu dozvedieť viac o kváskovaní, kváskovej mape či zdravotných benefitoch výrobkov upečených z kvásku. Podujatie s názvom Kváskovanie s Ivetou je sprievodnou akciou výstavy Dorábanie chleba vo fotografii Jána Lazoríka. TASR o tom informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

Podujatie sa uskutoční v rámci pravidelného cyklu Čaj o piatej u Rákociho. Podľa etnografky Krajského múzea Zuzany Andrejovej nie je kváskovanie iba módnym trendom súčasných gazdiniek, skôr ľudia opäť objavujú umenie starých mám.

"Kváskovanie je vhodné najmä pre deti, pretože pečivo či chlieb je v prvom rade bez akýchkoľvek 'éčok'," vysvetlila Andrejová.

Ako ďalej povedala, kváskovanie neprospieva iba deťom. Vhodnou cieľovou skupinou sú podľa jej slov aj ľudia s vážnejšími zdravotnými problémami.

"Kváskový chlieb je ľahšie stráviteľný, upravuje peristaltiku čriev a má nižší glykemický index, preto je kváskovanie vyhľadávané napríklad aj medzi ľuďmi s diabetes mellitus, ľudovo povedané cukrovkou," doplnila Andrejová.

Odpovede na ďalšie otázky prinesie počas prednášky spojenej s praktickými ukážkami Prešovčanka Iveta Pavlíková, ktorá sa venuje kváskovaniu od roku 2017.

Podujatie sa uskutoční o 17.00 h v Rákociho paláci v Prešove. Okrem interaktívnej prednášky čaká návštevníkov múzea prehliadka spomenutej výstavy a v prípade záujmu si môžu odniesť domov aj hotový kvások.