Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Thurzovom dome v Banskej Bystrici sa vydajú po stopách Štefánika

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Na prednáške bude spolu s návštevníkmi hľadať odpoveď na otázku, ako sa zo Štefánika stal národný hrdina.

Banská Bystrica 25. júna (TASR) – Po stopách cesty Milana Rastislava Štefánika zo slovenských kopaníc medzi najvýznamnejších svetových politikov sa môžu v stredu (26. 6.) o 17.00 h vypraviť návštevníci Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici. Spoločnosť v Thurzovom dome im bude robiť historik Michal Kšiňan, ktorý o ňom prednáša aj na parížskej Sorbonne a je považovaný za najväčšieho odborníka na osobnosť generála Štefánika. TASR o tom informovala Martina Saktorová, PR manažérka SSM.

"Aj naše múzeum, popri mnohých iných významných inštitúciách na Slovensku, chce v tomto roku vzdať hold M. R. Štefánikovi. Je pre nás cťou, že pozvanie prijal práve Michal Kšiňan, naslovovzatý odborník, ktorý priamo na slávnej parížskej univerzite šíri povedomie nielen o tomto slávnom Slovákovi," zdôraznil riaditeľ SSM Marcel Pecník.

Na prednáške bude spolu s návštevníkmi hľadať odpoveď na otázku, ako sa zo Štefánika stal národný hrdina. Poukáže nielen na jeho úspechy či posmrtný život – tzv. historickú pamäť, ale i na spôsoby a taktiky, akými si Štefánik budoval a vytváral vlastnú legendu už počas života.

V tomto roku si Slovenská republika pripomína 100. výročie úmrtia generála a milovníci histórie sa v stredu dozvedia aj to, že práve v uplynulých dňoch sa v Paríži začali prípravy na slávnostné otvorenie prvého múzea M. R. Štefánika mimo Slovenska, ktoré by mali vyvrcholiť približne o dva roky.