Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nový akademický rok Katolíckej univerzity otvoril staronový rektor

Rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku. Foto: TASR

Tadeusz Zasepa chce, aby v budúcnosti k štyrom fakultám pribudla ďalšia, a to právnická.

Ružomberok 26. septembra (TASR) – Súčasťou dnešného slávnostného otvorenia v poradí už dvanásteho akademického roka ružomberskej Katolíckej univerzity s celkovo viac ako 7000 študentmi bola inaugurácia opätovne zvoleného rektora, pôvodom poľského teológa a žurnalistu Tadeusza Zasepu.

V slávnostnom príhovore zdôraznil, že katolícka univerzita má nezastupiteľné miesto v kresťansky založenej slovenskej spoločnosti. „Slovo katolícky nie je populárne v médiách, medzi politikmi či biznismenmi. Treba preto pripomenúť, že katolícky znamená všeobecný. Všeobecnosť je protikladom jednostrannosti a obmedzenosti,“ zdôraznil Zasepa.

„Predovšetkým chcem, aby z tejto univerzity vychádzali múdri a dobrí ľudia. K tomu má pomôcť aj novovytvorený program pre študentov vo forme kolégia internátneho typu. Ďalšou vecou je prehlbujúca sa spolupráca so zahraničnými univerzitami. Podpisujeme neustále nové zmluvy, no nielen podpisujeme, ale ich aj napĺňame,“ uviedol rektor univerzity pre TASR.

Veľkou výzvou je podľa neho čo najrýchlejšie dobudovanie novostavby univerzitnej knižnice. „Práve dnes som podpísal dohodu s agentúrou ministerstva školstva o čerpaní schválených finančných prostriedkov, ktoré pokryjú podstatnú časť výdavkov. Teší ma, že sa naša univerzita rozvíja správnym smerom. Svedčia o tom hodnotenia svetových ratingových agentúr, ktoré nás radia medzi dynamicky sa rozvíjajúce univerzity,“ pokračoval Zasepa.

K doterajším štyrom fakultám - filozofickej, pedagogickej, teologickej a zdravotníckej by mala v dohľadnej dobe pribudnúť právnická. „Akreditačná komisia už povedala svoje áno. Čakáme už iba na súhlas ministra školstva. Dúfam, že sa ho dočkáme už čoskoro, aby sme sa mohli posunúť ďalej v našich snahách o budovanie medzinárodne uznávanej vzdelávacej inštitúcie,“ dodal rektor Katolíckej univerzity.