Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Do obce Súľov-Hradná lákajú najmä známe Súľovské skaly

Na snímke sú zaujímavé tvary jedného z najznámejších skalných miest Slovenska - Súľovských skál. Suľovské skaly sa rozpínajú nad obcou Súľov-Hradná na Považí. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V obci s 950 obyvateľmi sa dodnes zachovala zrúcanina stredovekého hradu, tri kaštiele, dva kostoly v Súľove a zvonica v Hradnej.

Súľov-Hradná 12. januára (TASR) - Obec Súľov–Hradná v okrese Bytča vznikla v roku 1898 zlúčením Súľova a Hradnej do jedného administratívneho celku. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1193. Najskôr patrila šľachtickému rodu Súľovských, neskôr Sirmienských, niektoré časti rodine Akajovcov z Hradnej.

Súľov-Hradná leží v centre Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Strážovské vrchy obklopená Súľovskými skalami, ktoré sa sformovali v období starších treťohôr. Do obce na celoročné aktivity prilákajú podľa starostu Jaroslava Bušfyho ročne zhruba 150.000 návštevníkov. Podotkol, že Súľovským skalám dominoval hrad pochádzajúci z prvej polovice 15. storočia a ich atmosféra oslovila aj tvorcov filmov Pacho, hybský zbojník, Janko Hraško či Sokoliar Tomáš.

Za najvýraznejší medzník histórie považuje starosta spojenie obcí Súľov a Hradná. "Najvýznamnejšou osobnosťou bol súľovský pán Teodor Sirmiensky, zastupujúci palatína Turzu. Z ďalších osobností je to huslista Janko Malina, ktorý bol v 18. storočí sólistom v parížskej opere. Z novodobejších je najznámejšia Zuzka Smatanová. Sme na ňu hrdí. Keď môže, chodí sem na inšpiráciu a vystupuje aj v škole pre deti. Zo športu to bol motokrosový jazdec Janko Hrehor," uviedol Bušfy.

V obci s 950 obyvateľmi sa dodnes zachovala zrúcanina stredovekého hradu, tri kaštiele, dva kostoly v Súľove a zvonica v Hradnej. "Evanjelický kostol bol postavený v roku 1750 ako artikulárny kostol. Rímsko-katolícky kostol postavili v roku 1616. Bol pôvodne protestantským kostolom, no v čase protireformácie prešiel do vlastníctva katolíckej cirkvi. Ale medzi veriacimi tu nevidíme žiadne rozbroje. Takto by sa malo dnes ekumenicky nažívať. Aj história mi dáva za pravdu, že ľudia si musia pomáhať," povedal Bušfy.