Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Ocenili najlepšie knihy Prešovského samosprávneho kraja za rok 2022

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

V kategórii Beletria pre deti a mládež porota prvenstvo udelila knihe od Petra Karpinského Lebka s dvomi zámkami.

Prešov 12. septembra (TASR) - Anketa Kniha roka Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za rok 2022 pozná svojich víťazov. Šiesty ročník krajskej knižnej súťaže vyvrcholil v utorok slávnostným vyhlásením výsledkov v Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove. Odborná porota hodnotila celkovo 76 publikácií. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Aj tento ročník čitateľskej súťaže potvrdil, že náš kraj je literárne kvalitný a najmä pestrý a má sa čím pochváliť," povedal predseda PSK Milan Majerský.

V kategórii Beletria pre deti a mládež porota prvenstvo udelila knihe od Petra Karpinského Lebka s dvomi zámkami. Druhé miesto získala Silvia Kaščáková a jej kniha Ako Paľko Dobšinský zbieral rozprávky. Tretiu priečku obsadilo dielo od Márie Fričovej Rozprávky z mlyna - Pripovidky z mlina.

Porota v kategórii Beletria pre dospelých prvé miesto udelila Jane Bodnárovej a jej dielu Patchwork v bielej. Druhé miesto patrí Júliusovi Paňkovi a knihe Prosím pekne, tretie Elene Lackovej a jej titulu Narodila som sa pod šťastnou hviezdou.

Odborná porota vyberala víťazov aj v kategórii Náučná literatúra. Prvenstvo udelila Alžbete Verešpejovej a publikácii Slovenská profesionálna činohra v Prešove. Druhé miesto si odniesol kolektív autorov knihy Oreszt Szabó. O uhorských Rusoch (Rusíni) v preklade a historickom komentári Lýdia Budayová, Peter Buday a Peter Švorc. Tretiu priečku obsadil Jozef Kušnír s knihou Plaveč.

V kategórii populárno-náučná literatúra si prvenstvo vybojovala monografia Mengusovce. Druhé miesto bolo udelené knihe Osobnosti Kežmarku 20. storočia od Nory Baráthovej a kolektívu. Tretie získal titul 100 rokov verejnej knižnice vo Vranove nad Topľou (1854 – 1922 – 2022) od Martina Lupča s kolektívom.

O udelení Ceny verejnosti rozhodla čitateľská verejnosť prostredníctvom online hlasovania v termíne od 1. júna do 31. augusta. Celkovo sa do výberu zapojilo 1974 hlasujúcich a tí odovzdali 3967 platných hlasov. V kategórii Beletria pre deti a mládež ich najviac zaujala kniha Ako Paľko Dobšinský zbieral rozprávky od Silvie Kaščákovej. V kategórii Beletria pre dospelých 29. február od Andrey Rimovej. V Náučnej literatúre verejnosť najviac hlasovala za publikáciu Najväčší dvojloďový kostol na Spiši od Michala Liptáka a Jaroslava Sarnu a v Populárno-náučnej literatúre za dielo 100 rokov knižnice vo Vranove n. Topľou (1854 – 1922 – 2022) od Martina Lupča a kolektívu.

Všetky publikácie, ktoré boli nominované, sa stávajú súčasťou putovnej výstavy po všetkých regionálnych knižniciach PSK.