Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ochranári poslali primátorke Kremnice otvorený list

Mesto Kremnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Pod list sa podpísalo 20 ochranárov a odborníkov, vyjadrujúc svoje rozhorčenie nad účelovými dezinformáciami, ktoré podľa nich ospravedlniť drastický zásah v biotope európskeho významu.

Kremnica 7. septembra (TASR)- Ochranári z Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy a odborná verejnosť poslali primátorke mesta Kremnica Zuzane Balážovej otvorený list, v ktorom ju vyzývajú, aby mesto neskresľovalo informácie o výstavbe protipovodňových opatrení v lokalite Kalvária v Kremnici.


Autori listu argumentujú vyhláseniami odborníkov z mimovládnych organizácií, Štátnej ochrany prírody SR a vedcov z akademického prostredia, ktorí majú iný názor na výstavbu protipovodňových opatrení ako vedenie mesta.

Ochranári vyjadrujú svoje rozhorčenie nad situáciou v liste adresovanom primátorke Balážovej. "Účelové dezinformácie majú podľa nášho názoru ospravedlniť drastický zásah v biotope európskeho významu. Sme rozhorčení Vaším necitlivým rozhodnutím, zľahčovaním situácie a neustálym ospravedlňovaním tohto rozhodnutia."

"Sme tým veľmi nepríjemne zaskočení, pretože biotop Prechodné rašeliniská a trasoviská patrí k najcennejším biotopom, ktoré na Slovensku máme. Nezodpovednosť, s akou sa mesto postavilo k vybudovaniu nádrží, je zásadným porušením elementárnych princípov ochrany prírody," vyjadril sa Jaroslav Slašťan, dobrovoľný strážca Štátnej ochrany prírody SR, Správy CHKO Štiavnické vrchy.

Primátorka mesta Kremnica Zuzana Balážová sa k otvorenému listu pre TASR vyjadrila: "Dotknuté územie sledujeme aj s pracovníkmi obvodného úradu životného prostredia. Pokiaľ sa ukáže, že na území sa nachádzajú chránené druhy, budem prvá, ktorá sa bude zasadzovať za vyhlásenie močiarika za chránené územie. Územné konanie, ktoré prebehlo, bolo plne v súlade so zákonom a mesto nikto z organizácií neupozornil na to, že by sa tam nachádzali chránené druhy."

Mesto rokovalo s CHKO Štiavnické vrchy, ako i s obvodným úradom životného prostredia. Na obvinenia o zavádzaní v otvorenom liste Balážová reagovala: "Osobne ma to veľmi mrzí, lebo mám pozitívny vzťah k prírode."

Dobrovoľný strážca CHKO Štiavnické vrchy objavil na Kalvárii prítomnosť vzácneho biotopu. Podľa neho ide o biotop Prechodné rašeliniská a trasoviská. Mesto sa vlani v septembri zaradilo do realizačného projektu protipovodňových opatrení. V marci tohto roku sa k projektu vyjadrilo viacero organizácií a následne sa začalo s prácami na projekte. Slašťan tvrdí, že výstavba protipovodňových opatrení spôsobila škodu na biotope viac ako 60.000 eur.

Pod otvorený list sa podpísalo 20 ochranárov a odborníkov na ochranu prírody.