Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ochranári v Michalovciach sa snažia presťahovať kavky na okraj mesta

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Kavka tmavá (Corvus monedula) je spevavec z čeľade krkavcovitých. V minulosti hniezdila v dutinách starých stromov v poľných lesoch, hájoch či skalách.

Michalovce 7. februára (TASR) – Ochranári sa snažia kavky tmavé presťahovať z centra Michaloviec na okraj mesta. Podľa nich patria spolu s havranmi medzi kontroverzných obyvateľov metropoly Zemplína.

"Cieľom nášho projektu bolo vyvesiť búdky v blízkosti havranej kolónie na okraji mesta a pokúsiť sa presťahovať kavky k nim. Umiestnili sme 15 búdok v malom parčíku pri ulici Užhorodskej, kde sa aj značná časť havranej kolónie už z hlavného parku presťahovala. V budúcnosti plánujeme v ich vyvesovaní pokračovať," informuje Chránená krajinná oblasť (CHKO) Vihorlat na svojej webovej stránke.

Obyvatelia mesta sú podľa ochranárov rozdelení pri tejto téme na dva tábory. "Jedni by ich z mesta vyhnali, druhí s nimi problém nemajú," uvádza sa na internete. Radnica sa problematikou havranov začala intenzívne zaoberať v roku 2009.

Kavka tmavá (Corvus monedula) je spevavec z čeľade krkavcovitých. V minulosti hniezdila v dutinách starých stromov v poľných lesoch, hájoch či skalách. Začiatkom 21. storočia sa z týchto lokalít vytratila a žije najmä v mestách, kde sa prispôsobila a jej hniezdnym biotopom sú rôzne kostoly, zrúcaniny, komíny, mosty, poľnohospodárske a priemyselné budovy. Kavky sa často vyskytujú a hniezdia vo veľkých kolóniách. Obydlie si stavajú neraz aj uprostred tých havraních. K týmto vtákom sa totiž s obľubou pridružujú.

Najväčší problém spôsobovali havrany v minulosti podľa CHKO Vihorlat v Parku mieru, kde bola početná a jediná kolónia. "Od roku 2012 sa už rozpŕchli po meste a hniezdia na ďalších lokalitách a vytvárajú menšie kolónie. Celková početnosť hniezdnej populácie sa však nezmenila a kolíše medzi 260 až 288 pármi," píše sa v ich stanovisku pre TASR.

Po skúsenostiach ponechali havranom dve až tri lokality, ktoré v súčasnosti obsadzujú prevažne na uliciach Sobranecká a Užhorodská. "Tu môžu nerušene hniezdiť a v ostatných lokalitách sa môžu zákonnými prostriedkami plašiť. Keďže ide o chráneného živočícha, všetky zásahy smerujúce k zníženiu počtu hniezdiacich havranov môže mesto Michalovce vykonávať len na základe výnimky Ministerstva životného prostredia SR," ozrejmila CHKO Vihorlat.