Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Oddychové Furmanovo vzniklo za obcou bez pomoci eurofondov

V kaštieli, ktorý si Sztárayovci postavili začiatkom 17. storočia, sa narodili viacerí významní predstavitelia rodu. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Oddychová zóna pri Starom slúži na viaceré účely.

Staré 7. júla (TASR) - Obľúbeným miestom stretnutí obyvateľov Starého sa stala v posledných rokoch oddychová zóna, ktorá nesie názov Furmanovo. Je vstupnou bránou do lesov nad obcou a okrem odpočinku či rekreácie tam prichádzajú domáci, ako aj ľudia z regiónu za liečivou vodou. Súčasnú podobu spomínanému areálu nedali eurofondy, ale húževnatá práca miestnych dobrovoľníkov.

Spolumajiteľom a správcom Furmanova je dôchodca Ján Ivan. Pôvodný les za obcou Staré začal premieňať s rodinou a známymi na oddychovú zónu pred niekoľkými rokmi po tom, ako ho získal v reštitúcii. Aj keď ide o jeho súkromné vlastníctvo, brány spomínaného areálu pred nikým nezatvára.

"Je to pre každého, aby tu prišiel, posedel si, zabavil sa, urobil si piknik. Najprv sem chodilo málo ľudí, trocha sa ostýchali, ale už sa neboja, prichádzajú v hojnejšom počte," poznamenal.

Ako dodal, na Furmanove sa zvyknú zastaviť okrem organizovaných skupín školákov alebo dôchodcov aj náhodní turisti či cyklisti. "Ľudia sem prichádzajú spoznávať miestnu prírodu, lesy, pohorie, naše krásy."

Oddychový areál navštevuje množstvo ľudí aj preto, aby sa osviežili údajne liečivou vodou z miestneho prameňa s názvom Belovarka 2. "Naši rodičia a prarodičia sa v tejto vode po práci umývali a boli fit. Hovorí sa, že blahodarne pôsobila na ich kĺby. Je zároveň veľmi chutná na pitie," ozrejmil Ivan s tým, že spomínaný prameň je napájaný piatimi studničkami v okolitých lesoch.

V lesnom poraste nad Furmanovom vyviera podľa jeho slov priamo zo skaly ďalší vzácny prameň - Belovarka 1. V minulosti ho mali využívať ľudia pri liečbe očných ochorení. "Bola to známa očná voda. Pre jej chuť a vlastnosti ju môžu konzumovať pokojne aj dojčatá. Ľudia si ju zároveň zvyknú nosiť domov, varia z nej polievky."

Spomínaná oddychová zóna pri Starom teda slúži na viaceré účely. Jej areál je vybavený kuchynkou a stolmi na sedenie. Nachádza sa tam zároveň detské ihrisko, hojdačky, provizórna kaplnka či studnička, v ktorej plávajú živé ryby. "Začali sme tu zároveň budovať nový rybník. Časom tu chceme nasadiť raky a pstruhy," uzavrel na margo svojich ďalších plánov správca Furmanova.


Tu bude player