Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Opravený kaštieľ v Stakčíne bude opäť kultúrnym centrom obce

Kaštieľ v StakčíneFoto: TASR/Tomáš Doboš

Za účelom skrášlenia obce, ako aj zvýšenia bezpečnosti miestnych obyvateľov prešiel v uplynulých rokoch rekonštrukciou aj historický park pred budovou kaštieľa.

Stakčín 17. marca (TASR) - Obec Stakčín v okrese Snina sa pred štyrmi rokmi pustila do rekonštrukcie miestneho kaštieľa. Stavebné práce zamerané na obnovu historického objektu realizovali aj počas tejto zimy, ukončené by mali byť v júli 2012. Objekt sa bude po oprave využívať podobne ako v uplynulých 60 rokoch, a to na kultúrne a spoločenské účely.

História stakčínskeho kaštieľa postaveného v rokokovom slohu siaha do druhej polovice 18. storočia. V minulosti disponoval 25 izbami, dvoma komorami a jednou kuchyňou. Objekt dal prestavať približne 100 rokov po jeho výstavbe, a to na sklonku 19. storočia, gróf Filip Eugen. Pribudol tam vtedy nový trakt v neogotickom slohu, ktorý pozmenil pôvodný pôdorys budovy. K jej poslednej prestavbe došlo následne po 2. svetovej vojne, keď kaštieľ znárodnila totalitná moc. Obec v ňom neskôr zriadila veľkú spoločenskú sálu a fungovalo tam aj kino.

Samospráva financuje opravu kaštieľa z vlastných zdrojov. Celkové náklady projektu odhadol starosta Stakčína Ján Kerekanič približne na 300.000 eur. Zároveň dodal, že vzhľadom na jeho finančnú náročnosť prejde rekonštrukciou zatiaľ iba polovica objektu, v ktorej bude opätovne zriadená spoločenská miestnosť spolu s novým pódiom.

Tu bude player


"Nie sú peniaze. Zároveň ešte stále nevieme, ako by sme druhú polovicu kaštieľa vhodne využili. Budeme sa na to pýtať miestnych ľudí cez anketu, ktorú zverejníme v obecných novinách," vysvetlil starosta. Zároveň dodal, že opätovné spustenie prevádzky kinosály neprichádza do úvahy. "V dnešnej dobe veľké mestá majú problém, aby udržali kiná pri živote, nieto ešte my."

Za účelom skrášlenia obce, ako aj zvýšenia bezpečnosti miestnych obyvateľov prešiel v uplynulých rokoch rekonštrukciou aj historický park pred budovou kaštieľa. Viacero stromov, z ktorých majú niektoré vyše 300 rokov, museli orezať a choré jedince nahradili novou výsadbou. "Na realizáciu tohto projektu sme získali prostriedky z Európskej únie a štátneho rozpočtu SR. Spolu s našimi výdavkami to stálo dokopy 700.000 eur," konkretizoval starosta s tým, že z projektového rozpočtu financovali aj opravu miestnych komunikácií, chodníkov, lavičiek a parkovej fontány, ktorú vybavili farebným podsvietením.

Po dokončení kaštieľa sa v Stakčíne chystajú aj na ďalší stavebný projekt. "Pôjde o zateplenie telocvične základnej školy," podotkol starosta. Najväčšie investície už má podľa Kerekaniča obec úspešne za sebou. Niektoré z nich si vyžiadali veľa peňazí, ale aj trpezlivosti zo strany miestnych obyvateľov. "Dôkazom toho je kanalizácia, ktorú sme tu budovali od 90. rokov minulého storočia do roku 2011. Výstavba prebehla v siedmich fázach a vyžiadala si vyše 3,3 milióna eur," uzavrel starosta.