Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

P. FREŠO: Cyklistický projekt spája a pomáha onkologicky chorým deťom

Foto: TASR/Tomáš Halász

Peletón, ktorý podporila aj samospráva Bratislavského kraja, tentoraz povedie osemnásobný majster sveta jazdiaci na vysokom bicykli Jozef Zimovčák.

Bratislava 24. mája (TASR) - Olympijskí víťazi bratia Hochschornerovci, dráhový cyklista Jozef Žabka, hokejista Miroslav Lažo či herec Ivan "Tuli" Vojtek prišli dnes podporiť nadchádzajúce podujatie Medzinárodný cyklistický maratón na pomoc onkologicky chorým deťom. Peletón, ktorý podporila aj samospráva Bratislavského kraja, tentoraz povedie osemnásobný majster sveta jazdiaci na vysokom bicykli Jozef Zimovčák.

Ide o jedinečnú akciu, ktorá sa svojím charakterom a medzinárodným rozsahom zaradila medzi významné projekty na podporu onkologicky chorých detí. „Šport je dôležitou súčasťou našich životov a to by sme mali pripomínať najmä mladým generáciám. Tento cyklistický medzinárodný a charitatívny projekt patrí medzi významné podujatia, pretože ľudí spája a zároveň pomáha onkologicky chorým pacientom,“ uviedol na stretnutí predseda BSK Pavol Frešo.

Peletón odštartuje 2. júna v najvýchodnejšej slovenskej obci Nová Sedlica. Počas 14 etáp prekoná 1946 km, prejde cez 423 miest a obcí. Šiesta a posledná siedma etapa sú zaujímavé aj tým, že cyklisti prejdú zo Slovenska v Bratislave do rakúskej Viedne, ďalej do Brna na Morave a budú šliapať do pedálov až do cieľa, ktorým je najzápadnejšie mesto v Česku Aš.

Minulý rok sa podarilo v rámci tohto projektu vyzbierať 16.000 eur, za ktoré sa realizovali tri regeneračné pobyty pre onkologicky choré deti a ich rodičov v Tatranskej Lomnici. Časový harmonogram jednotlivých etáp možno nájsť na stránkach www.nabicyklidetom.sk.